Öl: Svarta öns röda glador

AOW_Black_Isle_Red_Kite_Ale1998 byggde David Gladwin om ett flertal jordbruksbyggnader till ett bryggeri som helt logiskt fick namnet Black Isle. 2008 byggdes en helt ny, större anläggning och idag heter bryggarna Colin Stronge och Andrew Fraser. Man har dessutom 48 hektar där de odlar sitt eget ekologiska korn. Därmed sagt att också deras öl är ekologiska. Som Black Isle Organic (nr 1524, 33 cl, 22.90 kr) som genom Great Brands funnits här hemma sedan 2011. Den första mars i år kommer Black Isle Organic Red Kite Amber Ale (nr 1683) med malterna Maris Otter Pale och Crystal och humlen Challenger som i slutskedet får sällskap av Styrian Goldings.

Red Kite betyder Röd glada, en rovfågel i familjen hökartade rovfåglar. Fram till mitten av 1800-talet var den vanligt förekommande i hela västra Europa, men minskade kraftigt och var helt utrotad på Black Isle i slutet av samma århundrande, mest beroende på hänsynslös jakt och ägginsamling. Men mellan 1989 och 1994 inplanterades 93 röda glador med svenskt ursprung och 2012 fanns åtminstone 52 äggläggande par där, trots att den röda gladan fortfarande jagas illegalt, något som förhoppningsvis avtar nu när den hyllas med ett alldeles eget öl.

aow_RedKite

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör