Mortlach: Världens äldsta whisky i Malmö

Provningen arrangeras av Malmöbaserade whiskyspecialisten Symposion och leds av Stuart Urquhart, vars farfarsfar, den legendariske George Urquhart, 1939 fyllde sherryfatet vid Mortlach Distillery i Dufftown, Skottland.

G&M Generations Mortlach 75yo 2015_1024
Stuart Urquhart

Generations Mortlach 75 Years Old är ett mycket dyrbart samlarobjekt som lagrats längre på ekfat än någon annan whisky. Det buteljerades endast 100 flaskor totalt och priset ligger på över 250 000 kronor per flaska.
När sjuttiofemåringen presenterades för världspressen i höstas tävlade de utvalda whiskyexperterna om att överträffa varandra med superlativ. Tyvärr har det inte varit fler förunnat att prova denna dyrgrip. De flesta flaskorna kommer aldrig att öppnas, utan förvaras inlåsta i kassavalv.

Thomas Kuuttanen på Symposion har som enda skandinav lyckats komma över en flaska och den kommer, till skillnad från de flesta andra flaskorna, att öppnas
– Egentligen är det vansinne. Under de senaste decennierna har värdeökningen på whisky utklassat såväl aktier som guld och fastigheter. Men vi tycker att whisky ska drickas och vill inte gömma undan en så sensationell whisky. Vi vill istället dela upplevelsen med whiskyvänner som förstår vilken unik upplevelse detta är. Därför knäcker vi sigillet och erbjuder en historisk provning till ett pris långt under marknadspriset, säger Symposions Thomas Kuuttanen, som är en av få som faktiskt provsmakat världsrekordwhiskyn.

Charles Maclean & Thomas Kuuttanen
Charles Maclean & Thomas Kuuttanen

Under den historiska provningen kommer dessutom fyra andra whiskies över 60 år gamla att provas, bland annat en Macallan från 1945.
Provningen hålls fredagen den 1 april och lördagen den 2 april i lokalen Ofelia vid Malmö Öl & Whisky Festival. Priset per person är 3 795 kronor (6 x 1 cl)
För mer information kontakta Thomas Kuuttanen, Symposion AB, mobil 0708-20 19 30 eller mejla honom: thomas.kuuttanen@symposion.nu.

Mortlach 75yo_500

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!