Premiär: Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale

aow_nils_oscar_vinjakfat_500
Den 16 september lanserade Nils Oscar ett öl som lagrats i ett gammalt slovenskt vinjakfat. Vinjak? Vadå Vinjak?

aow_nils_oscar_vinjak_175Vinjak är en slovensk brandy. Den görs enligt Wikipedia dock av det serbiska företaget Rubin som lanserade den 1957, fast då marknadsfördes den under namnet cognac, vilket man blev tvungen att ändra på grund av de senare, strängare varumärkeslagarna.

Nils Oscars barnbarn och tillika dåvarande ägare, Karl-David Sundberg, köpte i slutet av 90-talet tre ekfat som använts för att lagra just vinjak. Han hittade dem när han körde förbi en slovensk vingård som skulle läggas ner. En lokal tunnbindare hjälpte honom ta isär tunnorna för att frakta hem dem till Nyköping. Väl hemma på Tärnö Säteri monterades ett av faten ihop, för att sedan lämnas orört i nästan 20 år.

I februari i år fylldes det 7 000 liter stora ekfatet för första gången med öl av typen Old Ale – en ölstil som kännetecknas av sin mörka färg, maltrika karaktär och höga alkoholhalt. Då visste ingen hur det gamla vinjakfatet skulle påverka smakerna, men slutresultatet överträffade alla förväntningar.

– Vi har gjort ett extra starkt maltigt öl med mycket humle för att balansera den maltiga karaktären och ge en frisk smak. Ölet har under lagringen fått karaktär av eken, samt av den vinjak som tidigare lagrats i tunnan. Vi är väldigt nöjda med resultatet, berättar huvudbryggare Patrick Holmqvist.

Det blev totalt 9 000 flaskor av vad som beskrivs som ”en generös maltig öl, med inslag av knäck, rostad malt, fikon och ek”. Alkoholhalten hamnade på 8,2 och ölet rekommenderas till måttligt söta desserter, mögelostar eller nötter.
– De som är intresserade av denna typ av öl kommer förmodligen att köpa flera och lagra dem ytterligare. Det skulle jag göra, tillägger Patrick Holmqvist.

Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale (nr 11701, 33 cl, 49,90 kr)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!