Craigellachie Madeira Cask: Whisky som på bypuben 1890

craigellachie_maderia_500
Maltwhisky från ett enda ekfat är något helt annat än vanlig maltwhisky. Eken är ett levande material med unikt DNA och varje fat ger ifrån sig en individuell smak. Att dricka whisky från ett specifikt fat är speciellt. Särskilt när man tänker på att just den här smaken aldrig kommer att upprepas.

craigellachie_maderia_250jpgNär de få flaskorna är tömda är det verkligen slut, konstaterar Dewar’s Master Blender Stephanie Macleod:
– Single cask är den mest ursprungliga formen av whisky, så här serverades den lokala whiskyn på bypuben på 1890-talet.

24 augusti 1994 lade mannarna på Craigellachie Distillery undan ett återanvänt refill-fat. 13 år senare smuttade Master Blender Stephanie Macleod på whiskyn och gav order om att flytta innehållet till ett nytömt madeirafat, whiskyn behövde en knuff i sin utveckling. Åren gick och i fjol var det dags att buteljera – whiskyn hade nått sin optimala mognadsgrad. Buteljering skedde 6 november 2015. Det blev bara 206 flaskor. 96 av dessa lanseras på Systembolagets hemsida i en tillfällig webblansering och kan där bokas från och med den 22 september.
Speysidewhiskyn från Craigellachie är känt för sin stora karaktär.
craigellachie_stephaniemacleoad
– Craigellachie har en ’meaty character’, menar Stephanie Macleod. Whiskyn har större kropp än våra andra destillat och kräver längre tid i ekfat för att tämjas. Som 21-åring är den rundare och vänligare men har fortfarande kvar sin mer otämjda sida.

Craigellachie Madeira Cask (nr 40403, 2395 kr)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!