Massor av blossor till glödgad högtid

aow_blossa_closer
Glöggfamiljen Blossa är minst sagt en storfamilj, och i år har de fått tillökning i form av två nyktra blossor: Blossa Alkoholfri Ekologisk Glögg (nr 11925, 39 kr) samt Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär & Ingefära (35,90 kr i dagligvaruhandeln). Dessutom har hela ordinarie familjen klätt upp sig.

aow_blossa_overview_1

I början av 1800-talet drack man ”glödg”, vilket dock var något svårt att uttala och därefter efterhand ersattes av det betydligt enklare ”glögg”. I Finland lär de säga ”glögi”. Alla tre kommer förstås från ”glödgat vin” som man kan spåra ända tillbaka till 1600-talet, och precis som tyska ”Glühwein” och franska ”Brûlot” har det alltid handlat om kryddade drycker som upphettades i en panna över vilket man lagt ett galler, på det lade man sedan ett stycke socker, toppsocker, som dränktes in i sprit och tändes på.

Genom uppvärmningen kom kryddorna fram bättre, och dessutom är ju klimatet häruppe sådant att varma drycker denna bistra årstid känns mycket välgörande. Det märks också i vår konsumtion, för under den relativt korta period då vi numera dricker glögg (i december, vilket är en tradition som växte fram i slutet av 1800-talet) så lyckas vi sätta i oss närmare åtta miljoner liter, och då gäller det enbart färdig glögg som säljs på flaska. Utöver det konsumeras givetvis en hel del glögg som görs i hemmen, antingen på färdiggjorda kryddblandningar eller efter gamla och nya recept.

Och på tal om gamla recept: Än idag görs många av Blossas klassiska glögger utifrån ett 120-årigt recept från vinhuset J.D. Grönstedt. Det finns en hel del olika att välja på, alltifrån rödvinsglögg till ekologisk dito och numera också alkoholfri.
Alla Blossamedlemmar i det ordinarie sortimentet har fått ny design, till vilken formgivaren Martin Mörck hämtat inspiration från det eldfat i guld som fanns på glöggen när den av Grönstedts Vinhandel i Gamla Stan i slutet av 1800-talet.

Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär och Ingefära 2016 har dock klätts annorlunda. Det är en glögg som hyllar skogen, svenskt trähantverk och andra hantverksdiscipliner med förkärlek till bra råvaror och material samt en tro på att saker blir bättre om man låter dem ta tid och gör dem från grunden.

aow_blossa

– Med Blossa Hantverksglögg vill vi skapa en ny tradition och lyfta vårt stora intresse för gediget hantverk, säger Åsa Strömberg Eng, Senior Brand Manager på Blossa. Blossa ingår i en lång och stolt nordisk hantverkstradition som innefattar en mängdslöjd- och hantverksdiscipliner såsom textil, trä, glas och smide. Det vill vi uppmärksamma och i år har vi valt att hylla trähantverket.
Glöggen innehåller endast ekologiska råvaror och består av ett vitt vin som avalkoholiserats och blandats med saften från nordiska blåbär, färsk ingefära och Blossas lagrade kryddblandning. Den finns listad på ICA, Coop, Axfood, Bergendahls och har rekommenderat cirkapris på 35,90 kr.

aow_blossa_in-the-moss-with-fog-wide

En annan Blossamedlem i apart kostym, formgiven av illustratören Petra Börner, är årets Blossa: Blossa 16 Kråkbär (nr 80000, 109 kr). Kråkbär? Jo, de ser ut som blå lingon, växer över hela Sverige men framförallt uppe i norr. De tillhör familjen ljungväxter. Och enligt Åsa Orsvän, Blossas Chief Blender, en ingrediens som bidrar med friskhet.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!