Isle of Islay – minnen och sjukt balanserad whisky


Genom åren har man samlat på sig en hel del härliga minnen från whiskyvärlden. Ett av mina mysigaste minnen från Islay är en gång när jag och ett gäng nyfunna vänner åkte ut till Machir Bay. Machir Bay är en strand som i soligt väder ser ut som något taget från en resekatalog, men som bekant kan vädret både ändras dramatiskt och fort – så lika vackert som det kan vara kan det också kännas ogästvänligt och kargt. Den här gången stod solen högt och himlen var blå. Vinden ven och kylde våra händer. Ingen vill åka därifrån så en liten lägereld, en filt och en värmande dram fick hålla oss varma. Whiskyn man korkade upp var en Bowmore 25 YO. En mjuk len whisky som har karaktärer från både bourbon- och sherry-faten. Härlig doft av torkad frukt, tydliga sherryfat utan att det blir tung gummidoft, tack och lov. Lätt torvrök i doften. Smaken är medelstor, väl balanserad av frukt, lite läder, torkad frukt och en lättsam torvrök som likt en lätt ridå smiter förbi. Vilken komplex whisky det här är. Minnen håller sig fast, ibland gäller bara att man minns alla goda whiskies man testat när man ska handla också.

Bowmore 25 YO

Nr: 86513 (beställningssortimentet)
Pris: 2 499 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.