Favoritdrinkarna från KB i Stockholm


I senaste numret av tidningen Allt om Whisky berättar vi om Hampus Danielsson och Jacqueline Lundgren som numera driver Konstnärsbaren i Stockholm. Här kommer recepten till deras favoritdrinkar just nu.

Dry Martini

50 ml Tanqueray Gin
0.75ml Noilly Prat Vermouth
Rör drinken cirka 15-25 sekunder i ett rörglas. Sila sedan ner i en coupette eller ”v-shape”.

Red Hook

50 ml Valfri Rye (gärna en något starkare variant som Knob Creek)
20 ml Punt e Mes 
0.75ml Maraschino
Rör drinken cirka 15-25 sekunder i ett rörglas och sila sedan ner i ett cocktailglas.

Russian Tea Party

30 ml Stolichnaya vodka
15 ml Cherry Herring
10 ml färskpressad citronjuice
20 ml hemmagjord orgeat*
30 ml cabernet sauvignon eller annat kryddigt rött vin
Kasta drinken mellan två shakers. Drinken behöver rikligt med syre. Sila sedan ner i ISO-glas eller annat glas efter önskemål. Garnera med maraschinobär i botten av glaset. 

*Orgeat
Rosta blancherade mandlar i panna och mal sedan. Tillsätt en liter vatten och hetta upp på panna. Vätskan ska inte börja koka, men vitt fylligt skum ska läggas på toppen utav vätskan. Låt då svalna och stå kylt över natten. 
Sila sedan av och låt koka upp för att sedan sjuda med 1 1/2 kg strösocker. Tillsätt max 5 droppar bittermandelolja och gärna 50 ml Disaronno Amaretto för extra tyngd och kropp. 
Låt svalna, och buteljera. Förvara svalt. 

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.