Roe & Co, Diageos nye irländare


Irländsk whiskey är den snabbast växande spritkategorin i världen med en global tillväxt på över 300 procent Irish Whiskey Association December 2016) och nu lanserar Diageo Roe & Co, en ny premium blended irländsk whiskey. Samtidigt meddelas att företaget kommer att investera 25 miljoner euro i whiskeydestilleriet på St. James Gate.

Whiskeyn Roe & Co är uppkallad efter George Roe, en gång världsberömd whiskeytillverkare som var verksam under tidigt 1900-tal. Destilleriet där whiskeyn tillverkades, George Roe and Co, sträckte sig över 17 tunnland på Thomas Street i Dublin och var då Irlands största exportör av whiskey. För att hylla arvet efter Roe kommer Diageo att öppna ett nytt destilleri i det gamla Guinness Power House på Thomas Street, bara ett stenkast från originaldestilleriets gamla adress.

Roe & Co är gjord av irländsk malt och korn-whiskey, som sedan lagrats i bourbonfat. Whiskeyn sägs ha en intensiv fruktighet med tydliga noter av malt och korn, samtidigt som den karakteristiska lenheten som är typisk för irländsk whiskey är tydlig. Roe & Co är en icke kylfiltrerad whiskey som buteljeras vid 45 procent ABV.

Roe & Co kommer finnas i utvalda cocktailbarer runtomkring Europa och Sverige från och med mars 2017, som en del av Diageos växande Reserve-portfölj.

Diageo skriver själva så här om whiskeyns smakprofil:
”Roe & Co har en krämig textur med en underbar doft vilken avrundas med kryddor och en mild sötma med en varm touch av träig vanilj. Blendens kvalitet och perfekta balans blir omedelbart uppenbar genom sin sammetslena textur och söta smak med bland annat kryddig päron och vanilj. Eftersmaken är kvardröjande och mild med en något krämig avslutning. Den söta päronsmaken i Roe & Co är en hyllning till det nedlagda George Roe & Co Distillery i Dublin. Än idag står den gamla väderkvarnen kvar, känd som St. Patrick och det gör även det stora päronträdet från 1850.”.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!