Japaninspirerat öl från vagabondbryggare

Den 3 mars kommer Stillwater Exra Dry Sake Style Saison från ”vagabondbryggaren” Brian Strumke som under namnet Stillwater Artisan Ales sedan 1996 hunnit göra ett trettiotal olika öl.

Precis som dansken Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) är Brian Strumke en ”vagabond brewer” eller ”gypsy brewer”, det vill säga en ölbryggare utan bryggeri, som istället kuskar världen runt till olika bryggerier och samarbetar med andra bryggare, men ibland bara utnyttjar deras faciliteter.

Under namnet Stillwater Artisan Ales, har han sedan starten 1996 hunnit göra ett tjugotal olika öl. Han var tidigare DJ och turnerade en hel del i Europa, och han jämför fortfarande ölbryggandet med musik och musikteknik. Han har blivit mycket uppmärksammad för sina ibland minst sagt märkliga ingredienser, som till exempel lavendel, kamomill och maskrosor. Han är född och uppvuxen i östra Baltimore, närmare bestämt i distriktet Brewery Hill, både hans pappa och farfar jobbade inom bryggerinäringen, men det industriella ölet vann aldrig Brians tyckande. Det var inte förrän han på bryggpuben The Brewer’s Art upptäckte deras belgieninspirerade öl som något verkligen tände till.

Stillwater Extra Dry Sake Style Saison har bryggts med sakeris och torrhumlats med Citra, Hallertau Blanc och Sterling. Alkoholhalten ligger på 3,8 procent. Som vanligt de senaste åren är det designern Mike van Hall som står för formgivningen.

Stillwater Extra Dry Sake Style Saison
Nr 11247, 47,5 cl, burk, 31 kr + pant)

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör