Jim Swan död, en av de stora är borta

”Bland whiskyproducenter var det få människor som åtnjöt sådan respekt som Dr Jim Swan. Några kallade honom Guru, eller helt enkelt Gud. De lite mer modesta nöjde sig med Påven, Herrens närmaste företrädare på Jorden.” Så skrev Karsten Thurfjell i en artikel som vi publicerade i Allt om Whisky #5 2015. Häromdagen kom det sorgliga beskedet att han har gått bort.

Grundarna av Lindores Abbey Distillery meddelar att deras gode vän och arbetskamrat Dr Jim Swan avlidit.
Jim Swan utbildade sig till kemist på Heriot-Watt University i Edinburgh och arbetade åt en mängd företag inom whiskybranschen, bland andra The Edrington Group där han ledde en ”akutstyrka” när det uppstod problem på destillerier runt om i världen. Efter ett par år köptes de ut och blev ett eget företag.

– Vi var då tre stycken som for runt bland destillerierna och löste problem. Vi hade olika specialområden. Mina kollegor var bra på bryggnings- och destilleringsprocesserna och jag inriktade mig på avvikelser i doft och smak, både kemiska och sensoriska analyser.

Han slutade dock och jobbade vidare på egen konsultbasis. Bland hans insatser märks det uppmärksammade Penderyn, som för tolv år sedan åter satte Wales på kartan. Och återskapandet av Annandale, ett destilleri från 1830 som ägdes av Johnnie Walker och stängdes 1921. Hans senaste samarbete med Lindores Abbey Distillery har pågått i 20 år och nyligen har han också arbetat som konsult åt Wemyss.

Vila i frid, Dr Swan.

Foto: Emma Andersson

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!