25-årig Old Rip i handgjord kristallkaraff


I april lanseras Old Rip Van Winkle 25 Year Old Bourbon i 710 handgjorda kristallkaraffer i likaledes handgjorda träförpackningar som gjorts av stavarna från de ekfat där bourbonen ifråga mognat. Rekommenderat pris är $ 1 800 (cirka 16 240 kronor).

Julian ”Pappy” Van Winkle var bara 18 år när han 1893 började jobba som försäljare hos spritgrossisten W.L. Weller & Sons. Femton år senare blev han delägare och 1910 köpte firman destilleriet A. Ph. Stitzel i Louisville i Kentucky. En bourbon som lanserades strax innan Förbudstiden fick namnet Old Rip Van Winkle, efter huvudpersonen i Washington Irvings roman The Sketch Book of Geoffrey Crayon från 1820. Ni vet, det är han som dricker genever (inte bourbon) och sedan sover i 100 år.

1935 öppnades Stitzel-Weller Distillery och var i familjens ägo fram till 1972. När ”Pappy” gick bort vid 89 års ålder 1965 var han USA:s äldsta aktiva destillerare.

Julian Van Winkle, Jr. återupplivade 1973 det gamla Old Rip Van Winkle-märket och använde sig av destilleriets gamla whiskylager. 1981 avled Julian Jr. och Julian Van Winkle III tog över. Sedan 2002 destilleras och buteljeras alla Van Winkle-sorter av The Sazerac Company vid Buffalo Trace Distillery.

Många av lanseringarna har blivit särdeles eftertraktade, speciellt de äldre årgångarna. 2013 sa Julian Preston Van Winkle III att de buteljeringar av en 23-åring de gjorde 2013 förmodligen skulle bli de sista eftersom deras lager började ta slut. Men sedan hittade de elva fat som destillerats 1989 och flyttades 2002 till Buffalo Trace lagerhus. 2014 flyttades all bourbon över till rostfria ståltankar för att den inte skulle bli för gammal.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!