Var med att skapa ekologisk gin på Mackmyra


Den första drycken från Mackmyra LAB Distillery blir en svensk ekologisk gin, som beräknas nå Systembolagets hyllor senare i år.

Destilleriet på Mackmyra Bruk invigdes 2002. Där destillerades whisky fram till 2011 då gravitationsdestilleriet i Mackmyra Whiskyby invigdes och produktionen flyttades. Sedan dess har destilleriet på Mackmyra Bruk vilat i väntan på nya utmaningar. 

På Mackmyradagen, lördagen den 20 maj, invigs LAB Distillery och då presenteras den första produkten – en svensk ekologisk lokalt hantverksmässigt potstilldestillerad gin

Rickard Aldén är Mackmyras första Craftdistiller. Han kom till destilleriet på Mackmyra Bruk som skoltrött 15-åring och visade tidigt talang och blev snart en fullvärdig whiskydestillatör.

Efter studier vid KTH och en vistelse i Japan är han tillbaka där allt började. Under våren har han tillsammans med tidigare destillatörer arbetat med att starta upp LAB Distillery.

Mackmyradagen presenterar han sina tankar bakom produkten och hur utvecklingsarbetet går. 
Receptet är i dagsläget inte helt färdigutvecklat så på Mackmyradagen önskar Mackmyra hjälp med att trimma in de perfekta smakerna. Det kan man som besökare göra genom att lämna input på en gedigen doftprovning av kryddor samt en blind-gin-provning.

 

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!