Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldrusch och tyska rötter


Mariestads Dampfbier är den sjätte utgåvan i Mariestads begränsade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.

– Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, berättar Richard Bengtsson.

Richard skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter under resan längs Inlandsbanan i somras, inspirerad av det gamla ångloket. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd. I grunden är det en lager, men den får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt.

– Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet.

Varför ölstilen kallas just steam beer är lika ouppklarat som ölet är skummande. Vissa menar att det beror på att det underjästa ölet bildade mycket koldioxid, så när faten eller flaskorna öppnades slog en puff av rök, eller ånga, ut – något som kan ha låtit som ett ånglok. Andra menar att det kommer från de moln av ånga som uppstod när den varma vörten kyldes på bryggeriernas tak, eller för att mäsken värmdes med ånga från ångmaskiner.

Mariestads Dampfbier lanserades första maj på Systembolaget i en begränsad upplaga på 2 000 flaskor. Än finns ångölsflaskor kvar att avnjuta.

Mariestads Dampfbier
Pris: 199 SEK
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 6 %
Varunummer: 89215

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!