Fruktig och fridfull mango-IPA från Thornbridge


Thornbridge Riverside Brewery i den lilla brittiska staden Bakewell i Derbyshire har varit i farten sedan 2005. Nu kommer deras Mango Halcyon – en dubbel IPA med tydlig fruktighet.

Thornbridge Riverside Brewery har vunnit drygt 350 nationella och internationella utmärkelser för sina öl, och här på Systembolaget finns nio av deras medaljerade öl. Nu kommer ett till: Mango Halcyon Fruity Imperial IPA. Imperial IPA eller Dubbel IPA kännetecknas av det har mer humlesmak än en ”vanlig” IPA. Och i det här fallet har man använt sig av humlesorterna Galaxy, Ella, Chinook, Nelson Sauvin och Bramling Cross. Malten är Maris Otter. Så långt är det också deras Imperial IPA, Halcyon, men så har man tillsatt mango för att skapa en ”super juicy version”.

Halcyon är namnet på ett fågelsläkte i familjen Kungsfiskare, det finns elva arter av den. Kungsfiskaren kallades förr isfågeln efter tyskans Eisvogel – men eisen betyder ju järn och avser dess stålblå färg.

Sedan betyder ju Halcyon stilla, lugn, fridfull och lycklig också. Och så vi har uttrycket ”halcyon days”, 14 dagar kring vinterolståndet då isfågeln troddes ruva, som betyder lugna fridfulla dagar – då man avnjuter Mango Halcyon kanske …

Thornbridge Mango Halcyon Fruity Imperial IPA
Nr: 11637
Volym: 33 cl
Pris: 34,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!