Öl med whiskyknorr


Malt. Jäst. Vatten. När det gäller ingredienser så har whisky och öl mycket gemensamt. Under senaste årens hantverksölsrevolution har lagring av öl på före detta whiskyfat blivit allt vanligare. De flesta känner ju till Innis & Gunns whiskyfatslagrade öl, men det finns fler, här några exempel på öl med whiskyknorr.


Tullibardine 1488 Whisky Beer
Själva hävdar destilleriet Tullibardine att ölet Tullibardine 1488 Whisky Beer är det allra första genuina whiskyölet. Det bryggs av Black Wolf Brewery i samarbete med Tullibardine Distillery och tillbringar upp till 12 veckor i Tullibardines nyligen tömda ekfat, något som ger ölet rika aromer och en eftersmak med tydliga inslag av honung. Namnet 1488 kommer sig av att det året fanns ett bryggeri i destilleriets nuvarande byggnader.


Tennent’s Beer Aged with Whisky Oak
Bryggeriets Tennant’s historia går tillbaka till 1556. 2014 kom deras öl som lagrats på whiskyfat. Man använder fyra humlesorter: Zeus, Summit, Tettnang och Aurora och tre olika skotskt odlade malter, samt vatten från legendariska Loch Katrine. Det underjästa ölet kommer i kontakt med whiskysmaksatta ekchips i ett tidigt stadium innan det slutlagras på före detta whiskyfat.

Harviestoun Ola Dubh Selection
Garviestoun Brewery grundades 1986 i den lilla byn Dollar i skotska Clackmannanshire. Ola Dubh är gaeliska för ”svart olja” och skapades första gången 2007 genom att bryggeriets öl Old Engine Oil får mogna upp till 6 månader i fat som tidigare lagrat Highland Park Single Malt. Harviestoun hävdar att Ola Dubh var det första öl som lagrades i fat från ett specifikt namngivet destilleri. Det finns i tre versioner: Ola Dubh 12, 16 och 18, vilket är åldern på whiskyn som legat i respektive fat.

St Peter’s the Saint’s Whisky Beer
St Peter’s Brewery grundades 1996 i Suffolk, England. Deras St Peter’s the Saint’s Whisky Beer är ett samarbete mellan dem och The English Whisky Co. i Norfolk. Ovanligt nog så innehåller faktiskt varje flaska lite whisky som tillsätts efter jäsningen.

Innis & Gunn Barrel-aged Ale Selection
Historien om Innis & Gunn känner väl de flesta till vid det här laget. När det gäller whiskyfatslagrade öl har de gjort fyra varianter: Highland Ale (limited Edition), Irish Whiskey Finish, Irish Whiskey Cask och Bourbon Cask Dark Ale

Brooklyn Quarterly Experiments
Brooklyn Black Ops är stark, den saken är klar. 11,6 procent ABV. Det är en amerikansk imperial stout som lagrats i flera månader i bourbonfat och sedan fått en ytterligare jäsning med champagnejäst. Den ingår i serien Brooklyn Brewery’s Quarterly Experiments och där finns också en Intensified Coffee Porter som lagrats på bourbonfat från Woodford Reserve. Hand & Seal är ett Barleywine lagrat på bourbonfat och Improved Old Fashioned har lagrats på fat från WhistlePig Rye Whiskey.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!