Kilchomans arbetshäst och vin på karaff


Komplex smakpalett. Kilchoman kommer med roliga annorlunda buteljeringar med jämna mellanrum och de olika stilarna visar verkligen upp Kilchomans mångfald. Den här buteljeringen tillhör deras officiella buteljeringar, en riktigt fin arbetshäst och som är tänkt att man ska kunna hitta på systembolagets hyllor året om.
Doften av torv är lättsam men tydlig i sin rökiga karaktär. Fruktig och medelstor. Inte samma intensiva rök som i en del av deras mindre buteljeringar. Känner en nyans av färsk vaniljstång.
I smaken växer intensiteten och man finner en komplex smakpalett av persika, mogna päron och en härlig kryddig bakton av faten. Torvdoften går i smaken mot cigarrhållet. Lätt sötma håller whiskyn i schack och den ligger mjuk i gommen.
Lättsam rök dröjer sig kvar i eftersmaken tillsammans med en spännande kartig äppelsmak. Välkomponerad whisky värd att ha som en stående medlem i whiskyhyllan. Jag skulle gärna prova den till en matbit i sommar nu när rökflisen åker på grillen.

Kilchoman Machir Bay

Nr: 573
Pris: 499 kr
ABV: 46 %

På sommarens middagsbord. Boxen kommer ifrån Miguel Torres och är ett ekologiskt så kallat premiumvin på box. Kalla det vad du vill, men med den lätta sötma som det har skulle det passa för välkryddat kött från grillen. Ett allroundvin som fun­gerar fint även som pratvin med bästa vännerna. Så detta blir mitt alternativ på middagsbordet i trädgården i sommar. Upphällt i en fin somrig karaff så klart.

Sangre de Toro Organic Selection

Nr: 2442
Pris: 233 kr
ABV: 14,5%

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.