Norska ölrariteter på Systembolaget


Två storheter inom norsk craft beer och craft spirits gör i december entré i svenska Systembolagsbutiker. Oslobaserade Amundsen Bryggeri respektive Oslo Håndverksdestilleri släpper sammanlagt sex rariteter i Strömstad och Charlottenberg, men de kan även beställas styckvis i hela Sverige.

Oslobaserade Amundsen Bryggeri startade 2011 i liten skala. 2013 installerades det första egna bryggverket och man är sedan dess en av Norges snabbast växande craft brewer. Till verksamheten hör även bryggeripuben i centrala Oslo, Amundsen Bryggeri og Spiseri. Hittills har ett 30-tal olika öl bryggts med en modern profil i framkant av lager, ales och sours på tattoo art-designade och innovativa burkar.

I Amundsen Bryggeris ”core range” ingår den internationellt högt rejtade Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA, vilken nu får premiär i Sverige. Tropiskt fruktig och laddad med humletoner utmanar Amundsen det moderna IPA-segmentet i Norden. Dessutom har burkkapsylen den annorlunda egenheten att öppna hela toppen på burken, för ett smidigare luftflöde och är lätt att hälla upp och dricka ur.

Den 2 januari släpps uppföljaren Amundsen Everyday Hero New World IPA. Även den i det lokala sortimentet, men tillgänglig för beställning i hela landet. Everyday Hero är Amundsens tolkning av en session-IPA, lättdrucken med aromer av citrus och blommor mot en honungsmaltig bas.
Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA: art nr 32640, burk 330 ml, 6,5 %, pris 24,90 kr ex pant
Amundsen Everyday Hero New World IPA: art nr 32641, burk 330 ml, 4,7 %, pris 24,90 kr ex pant (Släpps 2 januari 2018.)

Oslo Håndverksdestelleri

Oslo Håndverksdestilleri etablerades 2015 intill Alnaelva i östra utkanten av Oslo. Grundarna är Marius Vestnes från Cask Norway, Marcin Miller från Number One Drinks och Martin Krajewski. Nyckeln till framgången är Head Distiller Dave Gardonio med examen vid Edinburghs Heriot-Watt University och lärd biokemist, bryggare och destillerare. Redan efter två år har man fått lanseringar på norska Vinmonopolet och många krogar samt flera utmärkelser.

Oslo Håndverksdestilleri presenterar sig i Sverigelanseringen med sitt kompletta året runt-sortiment, bestående av två akvavit, en gin och en bitter. I fokus står noggrant destillerihantverk med lokalt odlade och växande örter och kryddor. Vattnet hämtas intill Oslos längsta älv, Alnaelva.

OHD Akevitt har mognat i 12 månader på amerikanska ekfat, vilket ger spriten en ljust gyllene och fyllig karaktär. I receptet ingår hela 13 örter och kryddor.

Blank Akevitt är buteljerad utan lagring och har en ung och ren karaktär passande för snaps eller som cocktailingrediens. Blendingen innehåller 9 örter och kryddor inklusive enbär.

Marka Bitter är en mörk och jordig digestif bitter präglad av den norska naturen och toppad med maskros, myrten och angelikarot. Blandningen innehåller sammanlagt 16 örter och kryddor, som var och en macereras i sprit. Före buteljering mognar Marka Bitter en kortare tid på ekfat och får dessutom ett uns honung tillsatt.

Vidda Tørr Gin är Oslo Håndverksdestilleris tolkning av traditionell London Dry Gin. Blenden innehåller 11 vildväxande örter och kryddor från de norska. I förgrunden finns älgört och ljungblomma i kombination mot en tydlig bakgrund av enbär.

Oslo Håndverksdestilleri OHD Akevitt: art nr 32586, flaska 700 ml, 41 %, pris 429 kr
Oslo Håndverksdestilleri Akevitt Blank: art nr 32584, flaska 500 ml, 45 %, pris 279 kr
Oslo Håndverksdestilleri Marka Bitter: art nr 32588, flaska 500 ml, 35 %, pris 259 kr
Oslo Håndverksdestilleri Vidda Tørr Gin: art nr 32591, flaska 700 ml, 43 %, pris 399 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!