Belhavens grapefrukt-IPA


Från bryggeriet som gör några av Skottlands mest sålda ales, bland annat IPA:n Twisted Thistle, Intergalactic Dry Hop Lager och golfölen St. Andrews Ale, kommer nu Grapefruit IPA på burk.

Twisted Grapefruit IPA är ljust bärnstensfärgat med en frisk och fruktig smak av grapefrukt. Klassiska humlen Chinook och supercitrushumlen Mandarina Bavaria levererar humletryck och fruktiga citrustoner. Dessutom tillsätter man färsk grapefrukt som skärs för hand av Mrs. Barbara som har bryggeriets bästa knivfärdigheter. Ölet bryggs med lokalt odlad skotsk pale ale malt.

Lite om Belhaven Brewery
Bryggeriet Belhaven ligger inbäddat bland de böljande kornfälten på Skottlands östkust, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Tack vare den rika tillgången på korn och vatten från en artesisk brunn är det en idealisk plats för ölbryggning.

Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid Belhavens bryggeri är 1719 men troligtvis har bryggeriet existerat ända sedan 1500-talet. År 1719 tog John Johnstone över och det var i samband med det som bryggeriet blev kommersiellt.

Efter närmare 300 obrutna år av ölbryggande på samma plats är Belhaven Skottlands äldsta bryggeri som fortfarande är i bruk. Trots sin långa historia är bryggeriet allt annat än bakåtsträvande och har i alla år varit i framkant när det gäller ölbryggningens utveckling. Det har gjort att man gått från att vara ett i mängden av lokala småbryggerier till att idag vara ett av Skottlands mest framstående bryggerier.

Genom bryggeriets långa historia har några grundläggande punkter förblivit oförändrade: all öl bryggs på det gamla bryggeriområdet, man använder 100 % skotskt kornmalt, vattnet tas från bryggeriets egen brunn och Belhavens unika jäststam används till alla ölsorter.

Twisted Grapefruit IPA
ABV: 5,3 %
IBU: 50
Malt: 100 % skotsk pale ale malt
Humle: Chinook & Mandarina Bavaria
Frukt: Handskuren grapefrukt
Nr: 82927
Pris: 17,90 kr (+pant)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!