Armagnac-trio i snygg trälåda


Fredagen den andra februari lanseras en trio armagnac av producenten Samalens. En liten trälåda innehållande 3 x 200 ml Samalens armagnac från 1978, 1988 och 1998.

Armagnac är ett vindestillat som inte gör så mycket väsen av sig förrän det är upphällt i glaset, då tar det oblygt plats med en tyngre och syltigare smak.

Så här står i ett utmärkt dryckeslexikon:
Armagnac – druvdestillat som tillverkas i regionen med samma namn som ligger i södra delen av det franska inlandet. Huvudområden: Bas-Armagnac, 7 500 hektar, övervägande sandiga jordar på lergrund; Tenarèze, 5 000 hektar, lerhaltiga kalkjordar, Haut-Armagnac, mer historiskt, numera endast 200 hektar. Druvor: Ugni Blanc (75 %), Folle Blanche (Picpoul i Midi och Gros Plant i Muscadet). Destilleras endast en gång i motsats till Cognac, men sedan 1972 är det tillåtet att destillera den två gånger om man vill. Destillationen sker i alambic armagnaçais. Lagras i ekfat från Gascogne, som ger en något torrare ton än ek från Limousine.”

Samalens trio i trälåda bjuder på en tidsresa där alla tre årgångarna har en nyanserad smak med fatkaraktär. 1978 drar mer åt torkade gula frukter medan 1988 och 1998 har mer influenser av kryddor och snygga fat. Ett bra tillfälle att testa armagnac med ansenlig ålder och mognad till en rimlig peng.

Samalens är ett anrikt familjeföretag som grundades redan 1882 och besitter ett unikt bibliotek av gamla årgångar brandy i sin referenskällare. Idag ingår Samalens i det privatägda företaget Mandracore Spirits som har en mångfald av sprit och leds av ägaren Nicolas Sinoquet.

Samalens 3-pack
Nr: 40167-04
Volym: 600 ml
Pris: 960 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!