Kilchoman som mognat i portugisiska fat


Kilchoman Red Wine Cask Matured är den fjärde utgåvan i en serie där destilleriet experimenterar med lagring på fat av lite ovanligare slag. Denna gång är det rödvinsfat från regionen Douro i norra Portugal som spelat huvudrollen.

Kilchoman Red Wine Cask Matured är den fjärde och senaste utgåvan i den så kallade ”full maturation”-serien. Årets utgåva består av drygt 7 500 flaskor som destillerades 2012 och som sedan dess legat på rödvinsfat från Douro i norra Portugal. Totalt allokeras 180 flaskor till Sverige.

– Vi är mycket nöjda med hur whiskyn utvecklats sedan den lades på fat 2012. Faten har onekligen satt sin egen prägel på slutresultatet, där inslag av kryddor och torkad frukt förenats med tydlig karaktär av rök och tjära. Denna whisky liknar ingenting annat vi buteljerat under åren, säger Anthony Wills, grundare och destillerichef på Kilchoman Distillery.

– För många i vårt avlånga land är Kilchoman fortfarande en oupptäckt pärla. Personligen tycker jag att destilleriet tillhör ett av de mest spännande i hela Skottland och deras utgåvor i ”full maturation”-serien är ett lysande exempel för att förstå fatens inverkan på slutresultatet, säger Affärsområdeschef Peter Kokovic på Enjoy Wine & Spirits.

Så här lyder smaknoterna från importören själv:
”Kilchoman Red Wine Cask Matured har en stor, rökig doft med inslag av honung, smörkola, dadlar, mandelmassa och lakrits. Smaken är komplex med återkommande rökighet där inslag av lakrits, läder, mörk choklad, fruktkompott och nötter samsas i en underbar harmoni. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära med undertoner av viss kryddighet.”

Kilchoman Red Wine Cask Matured
Art.nr: 40164
Alkoholhalt: 50 %
Pris: 949 kr
Sortiment: Webblansering på Systembolaget
Lanseringsdatum: 1 februari 2018

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!