Sibbarps två nya öl

Filip Åkerblom och Rolf Nilsson

Den 1 februari släppte Sibbarps Husbryggeri två nya öl på Systembolaget Continental Ale och Coffee Brown Ale. De båda ölen är därmed för första gången tillgängliga över hela landet efter att ha smyglanserats i liten skala.

Continental Ale är en ale med måttlig alkoholhalt helt baserat på tysk malt, nya tyska humlesorter och tysk alejäst.
– Den stora smakbäraren är en ny humlesort som heter Callista som jag själv varit nere i Bayern och deltagit i skördandet av, säger Sibbarps Husbryggeris bryggare Rolf Nilsson.
Idén till att ta fram ett kaffeöl föddes inte på bryggeriet utan på Malmös första moderna kafferosteri Lilla Kafferosteriet som initierade samarbetsprodukten Coffee Brown Ale.

– Det görs många öl idag med rätt extrema smakkaraktärer med bland annat kaffe som tillsats. Jag tänkte att det vore trevligt att testa att göra ett kaffeöl som det går att dricka flera av innan smaklökarna domnar, säger Lilla Kafferosteriets Filip Åkerblom.

Ett kaffeöl brukar vanligtvis bestå av en mörk och ganska tung stout som förädlats med kaffe. Lilla Kafferosteriets och Sibbarps Husbryggeris ”Coffee Brown Ale” skiljer sig från mängden genom att ha en ganska så fruktig och frisk Brown Ale som bas som sedan är smaksatt med en soltorkad Arabica gul bourbon, en söt kaffeart med lång mognadstid.

Tanken är att kaffeölet kan drickas för sig själv eller som ett lite lättare alternativ till aperitif. Det har krävts många tester och justeringar för att hitta rätt smakmässigt. Men även när receptet väl är satt är tillverkningen en tidskrävande process för både bryggeriet och rosteriet.

– För att få maximal smak espressobrygger vi kaffet för hand under ett dygn. Det krävs ungefär 20 liter espressokaffe för att göra 700 liter öl, säger Filip Åkerblom.

– Ölet har så mycket malt i sig – sex olika sorter – att vi bara kan brygga på ungefär 75 procent av bryggverkets kapacitet. Det klarar helt enkelt inte av mer. Även om det är tidskrävande så är det definitivt värt det smakmässigt, fortsätter Rolf Nilsson.

De båda ölen släpptes 1 februari och finns på Systembolaget-butikerna i Limhamn, Emporia, Hansa, Västra hamnen och Jägersro i Malmö. De finns också tillgängliga som beställningsvara (även styckevis) i hela landet.

Coffee Brown Ale
Nr: 31944
Pris: 32,40 kr

Continental Ale
Nr: 31935
Pris: 24,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!