Old Overholt Rye – presidenternas favorit


A. Oberholt & Co lär vara ett av de allra äldsta amerikanska whiskeydestillerna. Den femte februari kommer en Straight Rye Whiskey därifrån – i enlitersflaskor.

Henry Oberholzer hette en tysk bonde som emigrerade till West Overton i Pennsylvania. Eftersom familjen kom från ett område i Tyskland där man destillerade ”korn”, det vill säga rågwhisky, gjorde han det också i sitt nya hemland.

1810 tog sonen Abraham (1874-1870) över och utvecklade det hela till en kommersiell rörelse och tio år senare producerades cirka 57 liter om dagen.

Då gick whiskeyn under namnet ”Old Farm Pure Rye Whiskey” tills 1860 då den fick sitt numera legendariska namn. Alla verkade uppskatta Old Overholt – från den ökände spelaren och revolvermannen Doc Holliday till presidenterna Abraham Lincoln och Ulysses S. Grant.

1881 tog Abrahams sonson Henry Clay Frick över destilleriet och sju år senare började Old Overholt säljas på flaska och inte på fat.

Under förbudstiden var Old Overholt en mycket efterfrågad ”medicinsk” alkohol som gick att köpa mot recept eller på någon av de otaliga lönnkrogarna. Under 2:a världskriget var den dessutom en mycket uppskattad ”medicin” i U.S. Navy. En annan entusiast var också president: John F. Kennedy.

Old Overholt Straight Rye Whiskey
Nr: 81296
Alkohol: 40.0%
Pris: 606 kronor (1 liter)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!