Glenmorangies Spìos för tankarna till amerikansk rågwhiskey


I vår lanseras Glenmorangie Spìos – den nionde specialutgåvan i Glenmorangies prisbelönta serie Private Editions. Spìos är destilleriets första single malt whisky som lagrats på amerikanska rye whisky-fat, en sofistikerad whisky med subtil kryddig smak för finsmakaren och konnässören.

Glenmorangie Spìos är en gyllene single malt som påminner om den amerikanska rågwhiskyns era och bjuder på en aromatisk karaktär av kryddnejlika, kanel och muskot, kola och vanilj. Spìos är det gaeliska namnet för spices (kryddor) och uttalas ”spee-oss”.

Glenmorangie Spìos är destilleriets första single malt whisky som mognat på amerikanska ekfat som tidigare lagrat rågwhisky. I slutet av 1990-talet fick Dr Bill Lumsden, destillerichef på Glenmorangie, idéen om en single malt whisky lagrad på rågfat och kort därefter hämtade han hem de första faten från Kentucky.

– Jag har alltid älskat den kryddiga karaktären i American Rye Whisky, och därför tänkte jag att kombinationen med vår mjukare single malt whisky skulle kompletteras av nyanserna från använda rågwhiskyfat perfekt. Resultatet är Glenmorangie Spìos, en fullvärdig och smakfull single malt whisky som för tankarna till rågwhiskyns guldålder. Jag hoppas att konnässörer och samlare kommer uppskatta och njuta av vår nya, innovativa specialutgåva – en typisk Glenmorangie single malt som är mycket annorlunda jämfört med våra tidigare utgåvor, säger Dr Bill Lumsden.

Glenmorangie Spìos finns på utvalda restauranger och barer från den 1 februari och lanseras i begränsad upplaga på Systembolaget den 6 april.

Glenmorangie Spìos

Artikelnummer: 40230 (länken fungerar först april).
Pris: 919 kr
ABV: 46 %
Volym: 700 ml

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!