Nya Jura är här!

Isle of Jura Distillery har lanserat sina nya Signature Series, som utgörs av fem nya single-malt whiskies. Jura går mot strömmen och är tre av dem åldersangivna – i dessa NAS-tider.

Jura lanserade dem i april och nu är fyra av dem här: De är Jura 10 Years, Jura 12 Years , Seven Wood och Jura 18 Years.

Varje flaska har fått ny design och varje whisky görs efter ett nytt recept som sägs skapa en ”distinkt, välkomnande smak”.

– Den nya stilen på vår whisky var första steget på den här resan och som vi tycker är ett stort steg framåt när det gäller smak, säger Richard Paterson, Master Blender.

Destilleriet på ön Jura grundades 1810, men då hette det Cail Nan Eilan Distillery (Small Isles Distillery). Destilleriets tidiga historia var stökig, fylld av ägarkonflikter och ägarskiften 1901 stängdes destilleriet för vad man trodde all framtid. Det dröjde ända till 1960 innan planer på att återstarta destilleriet fick fart sedan öbor som ville stimulera sysselsättning och ekonomi på Jura presenterat ett förslag på renovering och rekonstruktion. 1963 sattes Jura åter »on stream«.

Under en följd av år kämpade Jura med ett dåligt rykte. Destilleriet hade svårt att riktigt gå hem hos konnässörerna. Det var en utveckling som Master Blender Richard Paterson tog på sig att förändra. Ett omfattande förbättringsarbete sjösattes redan 1999. 2010 ökade Juras försäljning med 50 procent och whiskyn klättrade upp till topp tre av alla skotska whiskymärken i den brittiska försäljningsstatistiken.

Idag ägs destilleriet av Whyte & Mackay som i sin tur ägs av Filippinska Emperador.

Jura 10 Years

Nr: 80415
Pris: 399 kr

Jura 12 Years

Nr: 82869
Pris: 499 kr

Seven Wood

Nr: 83231
Pris: 699 kr

Jura 18 Years

Nr: 82096
Pris: 899 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!