Sveriges första whisky kom redan på 1880-talet

Imorse klockan 09.00 på sajten swedishwhiskyhistory.com släpptes dokumentärfilmen ”Between yeast and stills: the story of Swedens first Whisky” av Carl Lönndahl, känd från Whiskypodden och magasinet WhiskyABC.

I dokumentären söker Carl Lönndahl och hans team efter Sveriges första tillverkade whisky från Göteborgs Jästfabriksaktiebolag och mannen bakom tillverkningen. Dokumentären är inspelad både i Stockholm, Göteborg, Wick och Campbeltown i Skottland och medverkande är namnkunniga inom området. Det avgörande beviset för både tillverkningen och försäljningen finner de till slut i Sollentuna Kommuns arkiv.

– Detta är självklart bland det största om inte det största som kommit fram om svensk whiskyhistoria. Att Sverige som idag är känt för sitt stora intresse inom whisky visar sig ha tillverkat whisky redan på 1880-talet är självklart häpnadsväckande, berättar Carl.

Kan man säga hur whiskyn smakade?
– Det går såklart bara att spekulera i, men jag tillsammans med våra skotska experter är överens om att whiskyn förmodligen hade en mycket rökig doft med en smak där man försökte återskapa de salta havstoner som finns på Västkusten.

Luta dig tillbaka och se dokumentären (cirka 30 minuter) nedan!

Mer information hittar du på sajten swedishwhiskyhistory.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!