Kilchomans senaste portvinsexperiment

Kilchoman Port Cask Matured 2018 är den femte utgåvan i en serie där destilleriet experimenterar med lagring på fat av något ovanligare slag. Nu handlar det om 30 stycken ruby port hogsheads från regionen Douro i norra Portugal som spelat huvudrollen.

Årets utgåva destillerades 2014 och totalt har man buteljerat 10 000 flaskor varav 360 kommer till Sverige. De släpps den 8 juni 2018 som en webblansering på Systembolaget I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

– Historiskt sett så har våra port- och sherrylagringar varit mycket uppskattade och eftertraktade. Personligen är jag mycket nöjd över slutresultatet som enligt mitt tycke är bland det bästa vi buteljerat hittills, säger Anthony Wills, grundare och destillerichef på Kilchoman Distillery.

Anthony Willis, Kilchoman

– När Kilchoman släppte den första utgåvan i deras ”full maturation”-serie 2014 var det just portvinsfat som stod i centrum. Den utgåvan är fortfarande en av de mest omtalade i destilleriets 13-åriga historia och därför känns det kul att den nu återkommer, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Kilchoman Port Cask Matured sägs ha en stor, rökig doft med inslag av röd frukt, citrus, kanel och tobak. Smaken är komplex med återkommande rökighet där inslag av fruktkompott av röda bär, hasselnötter, fikon och russin samsa. Avslutningen beskrivs som lång med kvardröjande smak av rök och tjära med en viss sötma på avslutet.

Kilchoman Port Cask Matured 2018

Nr: 40290
Pris: 949 kr (70 cl)
Alkoholhalt: 50 %
Lansering: Webblansering på Systembolaget 8 juni 2018

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!