Fyra nya rökare från Bruichladdich

Destilleriet Bruichladdich återlanserar sin kraftigt rökiga Port Charlotte Single Malt med fyra nya varianter under sommaren: Port Charlotte 10, Islay Barley 2011, MRC:01 och MC:01.

Var och en av dem har gjorts med korn som har en rökighet på 40 ppm. De presenteras i opaka, gröna buteljer med svarta etiketter – ”som en referens till kraftigt rökt Islaywhisky”.

Den tioåriga Port Charlotte markerar den första åldersbestämda buteljeringen under det namnet och kommer att ersätta den nuvarande multiårgången Port Charlotte Scottish Barley. Man har använt enbart skotskt korn och buteljerat den vid 50 procents alkoholhalt. Den har mognat i nya och använda amerikanska ekfat och franska dito. Den kommer att lanseras runt om i världen, även i taxfreebutiker för omkring £ 50 (cirka 584 kr). Den har ”rökiga söta toner av kokos, vanilj, citronhonung och solhet salt sand”.

Port Charlotte Islay Barley 2011 är en ny årgång gjord på korn från tre olika bondgårdar på Islay: Dunlossit, Sunderland och Kilchiaran. Buteljerad vid 50 procents ABV och den har mognat i nya amerikanska ekfat, en del av den dock också i återanvända Syrah- och Merlotfat. Den kommer att ligga kring £ 60 ( cirka 700 kr).

Port Charlotte MRC:01 är en begränsad upplaga som destillerades 2010 och mognat på vinfat från Bordeaux. 59,2 procent ABV och priset kommer att hamna i trakterna av 90 pund (1 050 kr).

Port Charlotte MC:01 destillerades 2009 och har lagrats på Marsalafat, 56,3 ABV och den kommer enbart att finnas i taxfreebutiker och priset är inte fastställt än.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!