Svensk gin – det stora testet

Att gin har fått ett rejäl uppsving kan inte undgått någon vid det här laget. Och rättmätigt så. Med oändliga kryddningar och smaksättningar blir det en omväxlande dryck som bjuder på stora variationer. Även i Sverige har vi en vital ginscen med flera producenter i världsklass. Vi samlade panelen för att testa vad som finns lokalt på den svenska marknaden idag.

Olof Mattsson, Mrgt.se, Alexander Mannerfors, Amco event och skribenten David Mortimer-Hawkins

Runt bordet samlades, förutom chefredaktör Emma Andersson och skribenten David Mortimer-Hawkins, även Olof Mattson som driver Sveriges största gin och tonic-blogg Mrgt.se, samt Alexander Mannerfors som driver det egna bolaget Amco Event och har ett förflutet med 17 år i restaurangbranschen.

Provningen genomfördes blint, och panelen fick reda på vilka gin de testat först efter provningen. Flaskorna delades upp i tre kategorier: distilled gin, rosé och lagrad gin samt navy strength.

Märkligt nog vann Stockholms Bränneri två av kategorierna. Tyvärr hann samma bränneris nylanserade Pink Gin inte med i testet – vi återkommer till den, med andra ord.

Del 1: Distilled Gin

Ragnarök Gin – Tevsjö Destilleri

44 %, nr 87167, 431 kr
Första ginen ut gillar Emma, som plockar upp citrus och enbär. Olof är också positiv, och pekar på oljiga, peppriga toner. David finner den frisk och svagt enbärsdriven medan Alex återkommer till sötman, som nästan drar mot en Old Tom i stil (det vill säga en stil där man får tillsätta socker för att bygga sötma).

Göteborg Gin, Old Fashioned Gin – Svenska Eldvatten

45 %, nr. 30279, 295 kr, 50 cl
»Som en promenad genom en nyregnad granskog«, funderar David. Alex är inne på samma spår, men pekar också på den torrare karaktären. Emma tycker »den har en kralligare oljighet, men en torr eftersmak, där enbären träder in.« Olof håller med om både enbären och den torra känslan.

Roslags Gin, EKO – Norrtelje Brenneri AB

42 %, nr 37458, 399 kr
Från Norrtelje Brenneri kommer Roslags Gin, som får Olof, Emma och David att associera till brödbak med tillhörande kryddning. Olof menar att den är på väg mot en Genever, medan Alex konstaterar att den här vore nog god kyld till lite sill.

Kreatör Jin Organic – Mackmyra

47,3 %, nr 86814, 393 kr, 50 cl
Alex nämner citrus, enbär, bergamott och godis. Olof är inne på apelsinspåret och föreslår en GT med citronzest och timjan. Hårda karameller, citrus och kardemumma finner Emma tydligast medan David tycker att citrusen ger en snyggt frisk ton.

Alexander Mannerfors

Spirit of Hven, Organic Gin

40 %, nr 86010, 297 kr, 50 cl
De subtilare smakerna lämnar panelen lite vilsna. David har svårt att hitta de utmärkande dragen. Emma är mer positiv – »en riktigt bra instegsgin« konstaterar hon. Olof å andra sidan finner den lite för len med ett nästan vodkaliknande drag.

Stockholms Bränneri Dry Gin

40 %, nr. 39000, 292 kr, 50 cl
Från det relativt unga Stockholms Bränneri kommer deras Dry Gin, och nu blir det annat ljud i skällan. »Nu börjar vi prata gin!« utbrister Alex. Elegant, subtil, pepprig och snygg ton av gurka. Supertydliga enbär. David tycker den är elegant utan att bli inställsam. Emma uppskattar fylligheten. »Elegant… med härlig citrus på slutet«, menar Olof.

In Flames Signature Gin, Nr 13; Niclas Engelin – Götene Vin & Sprit

40%, nr. 87704, 599 kr
Hårt rockande In Flames sångare Anders Fridén smaksatte den första releasen medan gitarristerna Björn Gelotte och nu Niclas Engelin fått sätta smak på senare utgåvor.
Alex kommenterar: »Den här är också trevlig. Lite citrus med lakrits på slutet.« David funderar runt Earl Grey-te och bergamott. Emma och Olof refererar båda till lavendel.

Mad Distillers Gin – Uppsala Destilleri

40 %, nr 31633, 388 kr, 50 cl
»Enbären är där och lakritstonerna som kommer i slutet. Den här är intressant!« säger Olof och Alex håller med och konstaterar: »Definitivt en dovare karaktär, men med mycket enbär i smaken.« David menar att det är tydligast drag av apelsin, närmast i pressad juice-form, följt av lite vanilj och kola, vilket Emma håller med om. En intressant gin som står på egna ben.

Plateau Gin: Handmade Small Batch – Tevsjö Destilleri

42,1 %, nr. 82263, 423 kr, 50 cl
En small-batch gin som öppnar med tydliga bergamottdrag. Emma menar att doften lyckas vara både elegant och komplex med mycket citrus. David hittar bergamott, citrus och kardemumma. Alex är med på kardemummareferensen »om du tänker på själva kapseln. Riktigt bra!« Olof gillar den oljiga känslan med citrus och bergamott.

Emma Andersson

Runa Gin – Runa Vodka AB

43 %, nr. 86887, 452 kr
Olof hittar anis som går mot lakrits och resonerar runt vilka tonics man kan blanda med för bäst resultat. David hittar en ordentlig dos lakrits i eftersmaken. Med toner av mintpastill, lakrits, citrus och eukalyptus tycker Alex att den är god, men tror inte den tjänar på att blandas i en drink.

G-Gin Premium – XO Wines & Spirits

45 %, nr. 32794, 449 kr
En gin som enligt Olof har en väldigt tydlig karaktär. »Mycket kardemumma i doften… jag gissar på G-Gin här?« Alex menar att den torra karaktären gör sig väl i en dry martini och pekar på kryddigheten och kardemumman. David har svårt att placera den medan Emma menar att det är som att åka en smakmässig berg- och dalbana.

Hernö Gin

40,5 %, nr. 86927, 326 kr
Det svenska destilleri som hyllas som ledande inom gin får också ett fint mottagande av panelen. Deras Hernögin är »trevlig, oljig och citrusdriven,« om man får tro David, och Olof fyller på: »Den är balanserad med fina enbär och citrustoner.« Även Alex uppskattar att den känns klassisk. »Den spretar inte utan vilar på citrus och enbär.« Emma uppskattar de stora smakerna.

No. 1 Gin Premium – AB No 1 Brands

37,5 %, nr. 86599, 216 kr
Två karaktärsdrag slår panelen med kraft: lavendel och grapefrukt. Olof påpekar att den känns potent i alkoholstyrka, vilket Alex håller med om: »En klassisk gin med tryck i alkoholen«. Emma hittar mer grapefrukt i eftersmaken, och David associerar till klor, rökig citrus och vodkaliknande toner. En stabil gin som inte gör jätteväsen av sig.

G-Gin – Skånska Spritfabriken

46,2%, nr. 31139, 327 kr
Den präglas av kryddig peppar och kardemumma. Alex finner den välbalanserad med örtiga, gröna toner. David tycker pepparn drar mot kryddig vanilj medan Emma resonerar kring rosépeppar. Olof håller med och konstaterar att pepparn är ovanligt tydlig.

Olof Mattsson

PiGin, Rhuby AB

40%, nr. 82150, 299 kr, 50 cl
Ylva Binder heter skaparen av denna Åkers Styckebruk-baserade gin. Baserad på rågvodka från Dalarna går Davids tankegångar åt ett helt annat håll: »Det här skulle kunna vara en ung Speyside-whisky. Den här är elegant.« Alex och Olof enas om att den har bra sötma och konsekvent doft. »Funkar att dricka på egen hand. Kanske efter någon timme i frysen?« funderar Alex, medan Emma ser den i ett välkylt champagneglas med dess finlirande toner av citrus och enbär.

Gin 6 by Scandinavia – Runa Vodka AB

43 %, nr. 86362, 339 kr, 50 cl
Här är vi tillbaka i brödbakandets värld, kryddor som kardemumma, anis och kummin slåss om uppmärksamheten. »En söt karaktär med enbär i doften och anis,« menar Emma. Olof tycker att »doften känns klassisk, och har en bra smäll av enbär. Smaken bjuder på mer kardemumma däremot«. Något Alex håller med om.

AB Svenska Sprit, Gin

40 %, nr. 86750, 316 kr, 50 cl
Supertydlig citruskaraktär, både till doft och smak. Så till den grad att enbären får ta ett steg tillbaka, och panelen ägnar en stund åt att dechiffrera de olika dragen av citrus.

Hernö Old Tom Gin

43%, nr. 30048, 341 kr, 50 cl
Hernös gin i Old Tom-stil tas emot med öppna famnen. Trots den sötare stilen känns den välbalanserad med ett torrt, bra avslut med enbär. Doften är snygg och den växer smakmässigt, där David menar att den är konsekvent från doft till smak och Emma uppskattar Limoncellosötman.

8 Gin Nordic – Runa Vodka AB

(ingen uppgift)
Här står pepparn i fokus igen, och Olof konstaterar att den peppriga doften med tillbakalutad citrus är perfekt för en GT. Alex föreställer sig en klassisk GT med Schweppes Tonic. Emma hittar mer apelsin än citron och funderar på om det inte är lite Cointreau i karaktären.

No. 1 Premium Dry Gin Elderflower Citrus

37,5 %, nr. 86856, 231 kr
En fruktig karaktär med jordgubbar och Trocadero präglar No.1:s fläder och citrusgin. Olof vill se den här i en GT, då den är svårdrucken ren. Alex ser en trend där denna gin passar in med hallon, soda, godis i karaktären, men på ett angenämt vis: »Vi har goda smultron och jordgubbar i Sverige.« David tycker att Pommac & Trocadero-smakerna ändå balanseras väl.

Del 2: Rosé och lagrad gin

Stockholms Bränneri, Oak Gin, långpeppar och apelsin

45 %, nr. 31875, 397 kr, 50 cl
I den lagrade tappningen från Stockholms Bränneri blir alkoholen tydlig, men aldrig oangenäm. Enbär, apelsin och, för att citera Alex: »Blommor! Blommor! Blommor!«. Olof funderar på jordgubb i drinken, och kanske även en basilikakvist i 17/24-tonic? »Den blir ju rätt torr mot slutet med styrka och blommighet. God!« Emma avrundar med att konstatera att det är »mycket av allt«.

G-Gin Gold – Skånska Spritfabriken

46,2 %, nr. 83535, 337 kr, 50 cl
G-Gins guldgin skickar iväg kluriga bollar mot panelen som ändå gillar det de provar. Ett friskt mintdrag för tankarna till eukalyptus. Olof tycker den drar mot en rosé. Emma plockar upp skogsbär och tuggummi medan David går mot tekaraktär och Alex klurar på Vickseffekten i eftersmaken.

Runa Old School Yellow Gin

43 %, nr. 86958, 847 kr
Testets odd-ball utan tvekan. Här pratar vi inte bara associationer till skog och trä, utan rena smaker av nyskuren kåda, nysådd ved, gran och tall. Panelen är perplex och Alex summerar »det här är ju faktiskt en spännande sprit.«

David Mortimer-Hawkins

G-Gin Rosé – Skånska Spritfabriken

46,2 %, nr. TBA, 337 kr, 50 cl
En roségin som drar mot jul i karaktär. Emma hittar glöggkryddor. Alex hittar lite nejlika och ingefära, vilket David också är inne på. »Funkar nog fint att blanda med en torr cider,« grunnar Alex på medan Olof funderar vidare på julgin-tema.

Zin Gin Strawberry – Men of Spirit AB

37,5 %, nr. 82037, 339 kr
Alex konstaterar att »det här är definitionen av jordgubbstrenden.« Jordgubben i doften lämnar över till enbär i smaken, men lämnar en känsla av Fun Light Jordgubbssaft enligt David. Olof menar däremot att det är en mer naturlig jordgubbssmak. Emma konstaterar att det blir för mycket av gubbarna och tackar Gud för att enbären kör om i smaken.

Del 3: Navy Strength

Hernö Navy Strength Gin

57 %, nr. 86428, 390 kr, 50 cl
Nu skiner Alex upp. »Nu är vi inne på Navy! Superbra enbär, rätt kryddig. Det här ska vara stökigt, och jag gillar det!« David och Olof är helt eniga med de tydliga enbären, men också en bra kraftfull citruston. Emma summerar: »Charmig med stor karaktär«.

Spirit of Hven Navy Strength Organic Gin

57,1 %, nr. 31739, 449 kr, 50 cl
Sista provet ut visar upp en imponerande alkoholstyrka och en ordentlig käftsmäll med enbär. Panelen hittar citrus, peppar, hetta, rök och sälta. Alex konstaterar att »den här luktar hav, lite som en brygga på Smögen med ostron och havskänsla«.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.