Årets destilleri: Ardbeg

För andra året i rad kammade Ardbegs destilleri hem åtråvärda utnämningar i International Whisky Competition (IWC). Ardbeg utnämndes till ”Årets destilleri” för det exceptionella hantverket och fantastiska lagarbetet.

IWCs testpanel utsåg även Ardbeg Uigeadail till ”Bästa single malt whisky” och ”Bästa rökiga whisky” med poängen 96,8 av 100 möjliga. Motiveringen löd: ”underbar, otroligt välbalanserad och komplex, men ändå mycket mjuk”. Destilleriet fick även eloger för sitt uttrycksfulla bestående whiskysortiment med Ardbeg An Oa som fick hela 94,4 poäng, Ardbeg Corryvreckan 94,1 poäng och Ardbeg Ten Years 91,3 poäng. Dessutom fick Ardbeg Grooves limiterade specialutgåva, som lanserades i samband med Ardbeg Day, hela 95,4 poäng.

– Vi är mycket stolta över den hedersamma utmärkelsen ”Årets destilleri” och att hela vårt sortiment fick så höga poäng, säger Dr. Bill Lumsden, destillerichef Glenmorangie.
– Att Ardbeg utmärker sig beror på Dr Bill Lumsdens skicklighet och destilleriets utmärkta teamwork. Ett enastående konsthantverk i whiskytillverkning som attraherar whiskyälskare världen över. Det är personalen som står bakom hantverket och destilleriets framgångar, sa Syvain Allard, vd International Whisky Competition.

Ardbeg Uigeadail 96,8 poäng

Artikelnummer: 10407
Pris: 709 SEK
Volym: 700 ml
ABV: 54,2 %
Utsedd till ”Bästa single malt whisky (Islay)” och ”Bästa rökiga whisky”.
Juryn beskriver whiskyn som underbar, otroligt välbalanserad och mycket komplex, men ändå otroligt mjuk. Namngiven efter destilleriets unika vattenkälla, hör den samman med Ardbegs traditionella, djupa och rökiga toner tillsammans med härliga toner från russin och sherryfat.

Ardbeg Grooves Limited Edition 95,4 poäng

Artikelnummer: 40232
Pris: 999 SEK
Volym: 700 ml
ABV: 46 %
En limiterad specialutgåva som lanserades i syftet att hylla Ardbeg Day 2018 – Ardbegs globala, årligt återkommande högtidsdag. Ardbeg Grooves är en intensivt mjuk whisky som är lagrad på starkt förkolnade fat.

Ardbeg An Oa 94,4 poäng

Artikelnummer: 86067
Pris: 599 SEK
Volym: 700 ml
ABV: 46,6 %
Inspirerad av torven vid Oa på Islay är detta det senaste uttrycket från Ardbeg. Den är rökig, söt och mjuk.

Arbeg Corryvreckan 94,1 poäng

Artikelnummer: 10427
Pris: 859 SEK
Volym: 700 ml
ABV: 57,1 %
Namngiven efter det förrädiska, bubblande havet utanför Islays kust har whiskyn virvlande dofter och strömmande smaker av djup rök och pepprighet.

Ardbeg Ten Years 91,3 poäng

Artikelnummer: 513
Pris: 499 SEK
Volym: 700 ml
ABV: 46 %
Känd som en av världens rökigaste, torvigaste och mest komplexa whisky.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!