Douglas fyller platina

Det oberoende buteljerarföretaget Douglas Laing torde knappast behöva någon närmare presentation, men det grundades för 70 år sedan av Fred Douglas Laing, idag drivs det av sonen Fred och hans dotter Cara.

Till jubileumsåret har de tagit fram en ”platinaserie” i deras paraplyserie XOP (Xtra Old Particular) som kommer att lansera en single cask-buteljering varje kvartal. Det började med en tjugofemårig Ardbeg i mars.

Nu är det en 40-årig Old Single Grain Single Cask från det sedan 2011 nedlagda (och rivna) Port Dundas Distillery i Glasgow som grundades 1811. Whiskyn destillerades i januari 1978, har mognat på ett refill-hogshead-fat. Den buteljerdes i maj i år vid cask strength (59,1 %), och är givetvis både ofärgad och ofiltrerad. Hela upplagan är numrerad och signerad av både far och dotter Laing som beskriver den som fylld av ”ingefärskryddig söthet, mörka frukter och hembak”.

Port Dundas 40 Years Old har ett rekommenderat cirkapris på £ 350 (cirka 4 112 svenska riksdaler).

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!