Lästips: japansk whisky

Japanese Whisky heter den kort och gott. Den är skriven av Japanexperten Brian Ashcraft som tillsammans med fotografen Idzuhiko Ueda rest runt i Japan och besökt en mängd destillerier och talat med betydelsefulla japanska whiskymakare.

Brian Ashcraft

Ashcraft har intervjuat människor som var inblandade i den tidiga utvecklingen av japansk whisky. Boken har kallats en japansk whikybible och den betar av hela ämnet, både historiskt, kulturellt och tekniskt, på ett ingående och seriöst sätt. Här hittar man också drygt hundra provsmakningar betygsatta av Japans främste whiskybloggare Yuji Kawasaki.

– Många tror att japansk whisky bara är en kopia av skotsk, har Brian Ashcraft dsgt, men det är något helt eget. Det räcker med att besöka Yamazakidestilleriet för att inse det – det är inbäddat i japansk kultur.

Blir ni riktigt sugna ska ni ta er till Osaka, för där på adressen Osaka-Shi, Yodogawa-ku, Miyahara 2-14-1.1F ligger One Shot Bar Keith som drivs av Teruhiko Yamamoto och det är han som är på bokens omslagsbild.

Japanese Whisky kostar 174 kronor på Adlibris och 189 på Bokus.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!