Kaffe, den nyktra drycken

I Allt om Whiskys första artikel om kaffe pratade vi lite om ursprunget. Här pratar vi mer om funktionen och bjuder på ett bra recept.

Vi tar en andra titt på kaffe.
Redan på 1600-talet vittnade man om kaffets återställande verkan och att det var, i motsats till spriten, en ”nykter dryck”. En man vid namn Sylvestre Dufour, som skrev en mängd skrifter om de nya dryckerna kaffe, te och choklad, berättar så här 1671 i sin ”Traite du Cafe”: ”En av mina vänner, som tagit sig alltför mycket till bästa, satte sig efter måltiden vid spelbordet. Han förlorade ansenliga summor, alldenstund han till följd av sin vinkonsumtion förväxlade hjärter och ruter. Jag tog honom avsides och lät honom dricka en kopp kaffe, varefter han återvände till spelet på fullständigt nykter kaluv och med klar blick.”

Dufour gav 1685 ut en reviderad upplaga, där han tillsammans med två läkare i Lyon kemiskt analyserat kaffe och faktiskt lyckades träffa ganska så rätt jämfört med vad som anses vara det riktiga idag.

Ännu tvåhundra år senare hänger uppfattningen att kaffet är en ”nykter” dryck kvar. Den franske historikern Jules Michelet skriver ”Kaffet, den nyktra drycken, intellektets mäktiga stimulans”. I Le Grand Dictionnaire de Cuisine som utkom 1873 hävdar Alexandre Dumas att kaffe också är ett motgift mot flera droger, bland annat opium. Och även i vårt århundrade har dess egenskaper beskrivits som att de förhöjer ”den intellektuella verksamheten, påskyndar iakttagelseförmågan och tankeverksamheten”.

Naturligtvis har också åsikter av motsatt karaktär varit i omlopp (är kanske än). Linné var till exempel inte förtjust och ansåg att kaffet, eller koffeinet, var en drog (vilket den ju till en viss gräns förvisso är) och hävdade att det orsakade impotens. Det var han nu inte ensam om, i England kom en pamflett 1647 med den snärtigt klatschiga titeln: ”Fruntimrens böneskrift emot kaffet, vari det till offentligt övervägande framlägges vilka oangelägenheter deras kön fått vidkännas på grund av det omåttliga bruket av denna uttorkande och för kroppen försvagande dryck.” Den bör dock ses i ljuset av att kvinnorna inte tilläts komma in på de i England vid den tiden så rikligt förekommande kaffe-husen.

Också Adam Olearius som skrev ”Utförlig beskrivning av den kända resan till Moskva och Persien” anses vara den som orsakat detta impotensrykte. Boken utkom i mitten av 1600-talet och i den kunde man läsa ”då man dricker alltför mycket kaffe skall det helt utsläcka den köttsliga lustan.”

Idag verkar dock vetenskapen och farmakologin tämligen överens om att kaffet är harmlöst, men vänta ni bara, rätt vad det är hittar de väl några nya slags akrylamider undangömda i koffeinet och så är kaffeskräcken från början av 1900-talet tillbaka, den orsakades då av ett flertal forskare och forskande läkare som kom dragandes med sina ”säkra, vetenskapliga” upptäckter. Som de brukar göra …

Coffee Hot And Cool

Att hitta någon kaffedrink med lämpligt namn i det här sammanhanget är lite svårt, men kanske passar både återställare och impotenshot rätt bra in på Coffee Hot And Cool som görs genom att 2-3 cl Crème de Menthe hälls i koppen som sedan fylls upp (efter smak) med hett starkt kaffe.

Läs också gärna del ett i våra artiklar om kaffe: En kopp vin kanske?

Etiketter

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör