GlenAllachies förnyelse

Under femtio år var GlenAllachie Distillery ett av många i stort sett anonyma destillerier i Speyside, som inte gjorde något större väsen av sig utan jobbade på oförtrutet och gjorde single malt som till största delen användes i blends som Passport och 100 pipers.


Destilleriet grundades 1967 av Mackinlay McPherson. Byggnaderna ritades av S.Lothian Barclay och William Delme-Evans och uppfördes vid foten av berget Ben Rinnes, nära Lour Burn som förser ett flertal dammar på området med vatten som används.

1985 köptes det av Invergordon Distillers som lade ner verksamheten och sedan sålde destilleriet fyra år senare till Campell Distillers.

Nu kommer GlenAllachie bli ett namn att tala om i single malt-sammanhang. I juli förra året köptes destilleriet av Billy Walker och hans två partners Trisha Savage och före detta Inver House-direktören Graham Stevenson av dåvarande ägaren Pernod Ricard (Chivas Brothers).

Billy Walker

Billy Walker och Trisha arbetade tidigare tillsammans i Walkerägda Benriach Distillery Company, som Walker sålde till den amerikanska jättekoncernen Brown-Forman 2016.

Det senaste året har Walker och hans team utvärderat destilleriets stora lager – 40 000 fat. Och till destilleriets 50-årsdag den 17 februari plockade Walker ut sex single malts från 1978 till 1991 som lanserades i sammanlagt 3 500 50-centilitersflaskor.

I början av juli lanserades de tre som kommer att bli destilleriets framtida grundsortiment: en tioåring (rek.cirkapris: 57 pund), en 12-åring (£ 43), en 18-åring (£ 92) och en 25-åring som har det rekommenderade cirkapriset på £ 232 pund, det vill säga omkring 2 700 kronor.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!