Galet prisvärda calvados av årgångar 1958, 1968, 1978, 1988 och 1998

Nästa år fyller jag jämnt, 40 år för att vara exakt. Det är varit med skräckblandad förtjusning jag närmar mig denna födelsedag. Jag vet själv hur svårt det kan vara att hitta present till någon som fyller jämnt. Jag har letat efter roliga prisvärda alternativ. Firar man något i år, 2018, finns det några riktigt prisvärda calvados att fundera på från Christian Drouin Millesimé-serie.

En del vänner har smugit sig igenom alla födelsedagar genom åren. Man vet knappt att de har fyllt år. De vill för allt i hela världen inte stå i centrum och grattas. Själv fyller jag 40 år nästa år. Ska jag också smyga mig genom året ofirad eller!? Man börjar sakta tänka hur man själv ska fira. Det vore ju roligt med stor fest för vänner och bekanta men innan jag hunnit bestämma mig hinner jag nog fylla 50 år. Valen är för många. Vad ska man önska sig då? Det är om möjligt ännu svårare tycker jag. Man har ju allt man behöver så helst skulle det vara något man kan dela med sina vänner. Årgångswhisky kan man ju alltid önska sig men nu börjar man bli så gammal att vännerna skulle aldrig ha råd med en whisky från 1979 från när jag föddes.

Jag har en vän som fyller redan i höst så jag har rekat lite efter någon kul present. Kanske att min vän förväntar sig att man kommer med whisky men att köpa någon whisky från 1978, men … ja ni förstår. Jag hittade ett antal spännande alternativ på Systembolaget men de här var nog de som föll mig på läppen mest. Calvados skulle jag själv vilja botanisera mer bland. När det gäller årgångar ligger de väldigt trevligt i prisklass jämfört med whisky. Hoppas att det dyker upp årgångar från mitt år till nästa år. Man kan ju alltid hoppas.

Dessa lanserades i maj men jag såg att det fortfarande finns några kvar. Samtliga var en webblansering. De årgångar som lanseras var 1958, 1968, 1978, 1988 samt 1998. Beroende på årgång lanserades mellan 18 till 120 flaskor

Christian Drouin Millesimé 1958

Art.nr: 40262
Pris: 4999 kr
Importörens smaknoter: Kraftfull doft av russin, körsbär, kanderade äpplen, kanel, vanilj, höstlöv, saltlakrits och kryddiga örter. Harmonisk, komplex och elegant smak med tät frukt och intensiv fyllighet. Bakade äpplen blandas med fikon, kanel, läder och rostat kaffe som ligger kvar i en exceptionellt lång eftersmak.

Christian Drouin Millesimé 1968

Art.nr: 40263
Pris: 2999 kr
Importörens smaknoter: Fruktig och behagligt söt doft med inslag av äpplen, päron, vanilj och portvin. Smaken är elegant, äppelfyllig och fruktig med stort djup där inslag av mogna äpplen, fat, vanilj, fikon och russin samsas i en ljuvlig harmoni. Eftersmaken är rund, mjuk med ett enastående djup.

Christian Drouin Millesimé 1978

Art.nr: 40264
Pris: 1999 kr
Importörens smaknoter: Stor, mogen och fruktig doft av röda äpplen, körsbär, rosor, cederträ, smörkola och mylla. Smakerna smyger sig på i början med rena, fruktiga toner av mogna röda äpplen. Efter hand ökar intensiteten och frukten övergår till moget rostade toner av sherryfat, choklad och nötter för att slutligen mynna ut i en lång och lätt eftersmak av läder och kaffe.

Christian Drouin Millesimé 1988

Art.nr: 40266
Pris: 1499 kr
Importörens smaknoter: Stor, rund och klassisk doft som bjuder på kryddiga snittblommor, kanderade äpplen och smörkola. Bred smak med tydlig ursprungskaraktär av rena, fräscha äpplen, vanilj, nötter och inslag av läder. Finstämd och elegant med ett härligt djup.

Christian Drouin Millesimé 1998

Art.nr: 40265
Pris: 999 kr
Importörens smaknoter: Utvecklad, mogen och fruktig doft av röda äpplen, vanilj och skön kryddighet. Smakerna smyger sig på i början med rena, fruktiga toner av röda äpplen med trevliga inslag av choklad och nötter. Avslutningen är lång och med kvardröjande smak av mogna röda äpplen.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.