Manhattan – den elegantaste av whiskydrinkar

Manhattan räknas till en av världens stora cocktails. Det är en drink som andas aristokrati och som varit oförminskat populär på mingelpartyn över hela världen i snart 150 år. Antagligen är det den mest berömda whiskydrinken av dem alla, lika bitter som läcker och berusande lättdrucken.

Som så många gånger förr förirrar sig Manhattans födelse långt bort till en tid dit vi inte längre kan följa den. 1882 skriver en New York-tidning att det har blivit högsta mode att blanda whiskey med vermouth och artikelförfattaren namnger flera sorter, däribland Manhattan. Vid den här tiden tycks drinken har varit en storsäljare vars popularitet bara ökade. Som alltid har kärt barn många namn och drinken tycks omväxlande ha kallats Jockey Cocktail, Italian Cocktail och en rad andra namn.

En av flera berättelser säger att Manhattan uppfanns på 1860-talet av en bartender som kallades Black. Mr Black hade ett hål i väggen ”ten doors below Huston Street on Broadway”. Andra källor berättar att den i blandades för första gången på fashionabla Hoffman House. 1893 arrangerade Hoffman House en tävling där kypare och bartenders från tre av New Yorks främsta barer skulle springa ett lopp genom staden med en Manhattan på en silverbricka. Endast vinnaren fick ett pris, övriga fick nöja sig med att dricka ur sin drink. Sådana Waiter’s Race blev mycket populära och spreds till alla Europas storstäder.

Vid den här tiden hade Manhattan spridit sig över hela världen och serverades så långt bort som i Japan och Korea. Enligt sprithistorikerna var Manhattan det sena 1800-talets mest kända och spridda cocktail, till och mer känd än stadsdelen vars namn den bar.

En seglivad historia är att drinken ska ha uppfunnits av den levnadsglada och fritänkande societets-skönheten Jenny Jerome. Hon skulle senare gå till historien som Lady Randolph Churchill, mor till premiärministern. Jenny växte upp i New York där hennes far – den förmögne affärsmannen och ägaren till New York Times – ägde en fastighet där Manhattan Club hyrde in sig. Legenden säger att Jenny Jerome var värdinna på en fashionabel bankett som hölls för att fira Samuel J Tildens kandidatur till presidentposten. Jenny Jerome lär ha föreslagit att man skulle blanda en välkomst­drink av whiskey och söt vermouth. Gästerna tyckte så mycket om drinken att ryktet spred sig och man började fråga efter Manhattans bland jetsets över hela staden. Den här historien berättas alltjämt, till och med av Manhattan Club själva. Dessvärre hör den till mytbildningen. Vid tiden för den berömda banketten befann sig den höggravida Jenny Jerome redan i Europa där hon gift sig i hemlighet med Lord Randolph Churchill, som hon förlovat sig med efter ett dygns bekantskap ombord på en lyxkryssare. Hon skulle senare bli älskarinna åt både Herbert von Bismarck och prinsen av Wales, Henrik den VII, men det är en annan historia.

Jennie Jerome. Foto: Wikimedia Commons

Manhattan var länge en sofistikerad drink på mingelpartyn och i de finare hotellbarerna, men i och med Marilyn Monroe-filmen ”I hetaste laget”, där Tony Curtis utklädd till kvinna blir höggradigt Manhattanberusad i en tågkupé, fick drinken ett stort folkligt genombrott.

Första gången receptet till en Manhattan finns nedtecknat är i William Schmidts »The Flowing Bowl« 1891. Då innehåller den sirapslag, absint, några stänk bitter (Angostura), en del vermouth och två delar whiskey.
Det finns flera varianter av Manhattan men den klassiska varianten görs av rye whiskey (eller bourbon), söt röd vermouth och några stänk Angostura bitter.

Recept: Manhattan

  • 4 cl rye whiskey (eller bourbon)
  • 2 cl söt röd vermouth
  • 2 stänk Angostura bitter

Gör så här

  • Kyl cocktailglas med is.
  • Blanda whiskey och vermouth i en shaker och rör om med is.
  • Häll bort isen ur glaset. Droppa Angostura i glaset före upphällning.
  • Sila upp i glas och garnera med ett cocktailbär och ett apelsinskal.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.