Fickpluntan – Lommeflaskan som blev Shot Flask · Del 2

Vi fortsätter att titta närmare på fickpluntan.

Fickpluntan innehåller normalt 18 till 24 centiliter, men finns förstås i alla möjliga varianter och storlekar. Vanligast är den avlånga, lätt böjda modellen men det förekommer också runda fickpluntor.
En stor sortering sådana har det anrika skotska företaget Dalvey. Det grundades 1897 och tillverkade då säckpipor, idag har man ett stort sortiment med allt från klockor till kläder – och runda fickpluntor, bland annat en försedd med en kompass och så en med inbyggt hopfällbart snapsglas. En idé som amerikanska ”Shot Flask” tagit fasta på, fast överfört till en fickplunta av avlång modell.

Vi håller oss kvar i USA: där fick fickpluntan en rejäl renässans under förbudstiden (1920-1933) och blev en symbol för ”The Wets” – förbudsmotståndarna, och de var ju många. Fickpluntan blev ett obligatoriskt inslag i kostymeringen när de skulle gå på fest – och det gjorde de ofta, rent av hysteriskt ofta, under den här tiden. Även de kvinnor som vid den här tiden började kallas ”flappers” bar den ofta. Om dem står det så här på Wikipedia: ”Flapper är ett slanguttryck för en kvinna som under 1920-talet klädde sig i kort kjol, hade bobfrisyr och lyssnade på jazz. Flapperstilen stod i samklang med tidens ideal om den frigjorda kvinnan. En förgrundsgestalt är Zelda Fitzgerald som av hennes make, F. Scott Fitzgerald, kallades ”den första flappern”.”

Zelda och Scott träffades under första världskriget, då Scott var infanterilöjtnant. Hon förärade honom en fickplunta av silver med inskriptionen: “To 1st Lt F Scott Fitzgerald. 65th Infantry Camp Sheridan. Forget-me-not. Zelda. 9-13-18 Montgomery, Ala”. Den kan idag beskådas i The Fitzgerald Collection vid University of South Carolina. Till den senaste filmatiseringen av Fitzgeralds mest kända roman The Great Gatsby, har huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio en fickplunta av silver gjord av Tiffany, som också står för merparten av filmens alla smycken.

Och på tal om bio: i Billy Wilders ”Some Like It Hot” visar Marilyn Monroe (Nu kom hon igen) det vanligaste sättet för kvinnorna att bära fickpluntan under 1920-talet: fastspänd i strumpebandet.
Fickpluntor figurerar annars i filmer ibland: Homer Simpson har en fickplunta i ett utskuret fack i en bibel (”No wonder they call it The Good Book. Slurp.”). Också den tecknade hunden (?!) Brian Griffin har en fickplunta.

I James Bond-fimen On Her Majestys Secret Service (1969) skålar Bond med ett porträtt av drottningen med en silverfickplunta, i GoldenEye (1995) är det istället den ryske skurken Ouromov som desperat kluckar ur sin fickplunta.

I ”Pulp Fiction” (1994) lyckas John Travolta köra bil, injicera heroin och dricka ur sin fickplunta – samtidigt.

I John Landis film Trading Places (1993) försöker Denholm Elliot, utklädd till präst, att bjuda medresenärerna i en tågkupé på irländsk whiskey från hans fickplunta.
Across The Universe, Bad Santa, I Spy, Spy Game, Independence Day, X Files Movie är andra filmer där det förekommer fickpluntor, fast med tanke på hur pass populär fickpluntan verkar vara så är det ändå ganska sällan man ser den på bio.

Och populär är den tveklöst – en sökning på Google gav 275 000 träffar, och merparten av dem gick till nätbutiker där de säljer fickpluntor. Söker man istället ”hip flask” handlar det däremot om 7 710 000 träffar.

John Held Jr (1889-1958) var en av de mest kända amerikanska illustratörerna, speciellt under 1920-talets ”flapper-era”. Han gjorde mängder av omslag till den tidiga versionen av tidskriften Life, men hans teckningar publicerades regelbundet också i The New Yorker och Vanity Fair. Här har han porträtterat en ”flapper” med två unga kavaljerer på väg till en fest och accentuerat de båda unga männens obligatoriska fickpluntor.

Foto: Film Archives, Doctor Macro & Library of Congress

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör