Så klär du dig rätt till festen!

Jonas Salomonsson, SIR of Sweden

Nu nalkas julfester, familjemiddagar och nyårspartaj. Allt om Whisky vände sig till Johan Salomonsson, creative director på klädföretaget SIR of Sweden, för lite tips hur man ska klä sig hett och rätt till festen.

Johan Salomonsson: Jag tänker att vi börjar nedifrån – byxor.
Investera i ett par riktigt bra ullbyxor (pressade) inte chinos, jeans eller något annat. Mitt bästa tips är ett par flanellbyxor som du kommer att ha användning för framåt i många andra sammanhang än bara till fest. Lägg lite extra tid på passformen då detta hjälper till att höja helheten. Tänk också på att dessa inte skall vara alltför tajta i passformen (som vi sett de senaste åren) då det äntligen är på väg att svänga åt andra hållet.

Investera i ett par riktigt bra flanellbyxor, inte alltför tajta i passformen.

Till detta skulle jag beroende på hur formell festen är bära antingen vit skjorta med en rundhalsad merino-ulltröja över eller vit/blå-randig skjorta ihop med en blå uddakavaj. Vad du ska tänka på är att inte ta en kavaj från din blåa/svarta kostym som hänger i garderoben. Det är stor skillnad på en kostym-kavaj och uddakavaj.

Tänk på att inte ta en kavaj från en blå/svart kostym, då det är stor skillnad mellan en uddakavaj och en kostymkavaj.

Det som många killar/män ofta gör fel är att man bär en kostymkavaj som är i en slät och ofta ganska glansig ull ihop med ledigare material på byxor såsom bomull. Detta skapar en väldig obalans och för stor kontrast och ser oftast inte bra ut. Vad du ska leta efter är en enfärgad blå (tycker det är den absolut bästa färgen på detta plagg) kavaj i ull men tyget skall vara med någon form av struktur.

»Till nyår så hänger allt på hur mycket man vill anstränga sig. Detta är ju ett ypperligt tillfälle att få vara extra stilig och dra på sig smoking.«

Ett annat tips – skippa flugan i färg till julbordet. Fluga i färg är något som få män klarar att klä upp, detta lämpar sig oftast bäst på skolbalen. Bär mycket hellre då en slips i något roligare mönster (prickar är alltid bra). Eller investera i en bra näsduk som ger lite färg till utstyrseln.

Vi ska inte gå in för djupt på skor men se till att dessa är rengjorda och välputsade. 

Till nyår så hänger allt på hur mycket man vill anstränga sig. Detta är ju ett ypperligt tillfälle att få vara extra stilig och dra på sig smoking. Om så är fallet tycker jag en enkelknäppt mörkblå smoking med spetsiga slag ihop med vit skjorta och en svart fluga känns helt rätt. Känns smoking för mycket så tycker jag du klarar dig kanon med en mörk kostym i blått/grått/svart. Kör fortfarande vit skjorta, kanske med dubbelmanschett och manschettknappar för att få in en extra detalj och håll slipsen/flugan enfärgad till detta. Till båda dessa outfits rekommenderar jag att du kör en vit näsduk och svarta skor.

Vill du läsa och se mer från Johan Salomonsson och SIR of Sweden kan man kika in på @mrsalomonsson på instagram och SIR of Sweden – www.SIR.se

Allt om whisky är tidningen för dig som är intresserad av whisky och öl. Hos oss finner du helt enkelt allt om whisky – reportage, nyheter, profiler, tester, frågor och svar, tips, med mera. Vi lovar att vi har något åt alla som tycker om whisky och öl.