Brooklyn Brewerys första alkoholfria – Special Effects


Den europeiska marknaden i allmänhet, och den svenska i synnerhet, upplever just nu ett exploderande intresse för alkoholfritt öl. Livsmedelsbutikernas hyllor dignar av alkoholfria och lågalkoholhaltiga öl och svenskar visar ett aldrig tidigare skådat intresse för alkoholfria alternativ – var tionde öl som säljs i dagligvaruhandeln idag är alkoholfri.

Detta är anledningen till att Sverige blir föregångsland när Brooklyn Brewery nu lanserar sitt allra första alkoholfria öl. Special Effects, en hoppy lager, lanserades den första december på Systembolagets hyllor för att under 2019 introduceras i dagligvaruhandeln.

Bakom Special Effects står bryggarteamet lett av Garrett Oliver, som arbetat med receptet under lång tid. Ölet är torrhumlat, vilket är ovanligt bland alkoholfri öl, och man har använt humlesorterna Amarillo, Citra och Mosaic för att få till en framstående humlesmak. För att ge ölet en robust, avrundad maltsmak har man använt Pale Malt, Munich Malt och Caramel Malt. Den senare har använts för att förhindra den söta smak som annars är så vanlig bland alkoholfri öl, och bidrar också till att Special Effects är något mörkare än en vanlig lager.

– Namnet Special Effects hade jag först tänkt använda till ett specialöl, berättar Garrett, men när vi drog igång det här projektet så tänkte jag direkt att det vore ett roligt namn på en alkoholfri öl. Just för att Special Effects är ett öl som inte ha någon effekt, vilket blir en specialeffekt i sig. Jag ser verkligen fram emot att fler ska få möjlighet att prova Special Effects, det kommer röra till det ordentligt i folks huvuden, men på ett bra sätt!

Brooklyn Brewery Special Effects

Nr: 1958
Pris: 15,90 (35,5 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!