Ännu en mus från Douglas Laing


I oberoende buteljeraren Douglas Laings serie Remarkable Regional Malts finns Timorous Beastie som sägs fånga själva essensen av whisky från The Highlands. Det är en blend med whisky från Dalmore, Glengoyne och Glen Garioch. Den ”vanliga” musen lanserades 2014 och finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 84140, 489 kr). Men därutöver har Laing också lanserat flera olika varianter med olika åldrar.

Den senaste musen är Timorous Bestie 12 Years Old Cask Strength och precis som förra årets utgåva lanseras den under januari som en hyllning till Robert Burns. Cirka 3 000 flaskor blev det av tolvåringen och priset hamnar runt 60 pund (cirka 684 kronor).

Namnet kommer från den första raden i Robert Burns dikt To a Mouse, on Turning Her Up in Her Nest With the Plough, November, 1785 eller ”Till en mus” som den oftast kallas. Diktraden lyder så här i originalversionen: Wee, sleekit, cowrin, tim’rous beastie, vilket i modern engelsk tappning blir: Little, well groomed, cowering, timid beast. Dikten handlar om hur en bonde (Burns själv) av misstag under höstplöjningen förstör boet för en liten mus. Musens förråd för vintern förstörs på bara några sekunder. Dikten slutar så här: ”De vackraste och klokaste planer, både av möss och människor, går ofta till spillo”.

Tycker ni ”möss och människor” i strofen låter bekant, så är det helt rätt – John Steinbeck använde det som titel på en kortroman 1937. Eller så har ni sett/hört Uno Svenningssons CD med samma namn från 1998.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!