Rariteter från Morrison & Mackay

Ursprungligen hette företaget John Murray & Co och grundades av familjen Bartholomew på Isle of Mull 1982. Då arbetade man uteslutande med att producera whiskylikörer, bland andra Columba Cream efter ett gammalt familjerecept. 1996 öppnade de Scottish Liquer Centre i Bankfoot i Perth, en produktionsanläggning med besökscentrum och butik.

2005 kom Kenny MacKay, Rob Starling, Brian Morrison och hans son Jamie Morrison in i bilden. Tillsammans övertog de hela företaget. MacKay och Starling hade tidigare arbetat vid Bowmore Morrison, och Brian Morrison är son till den legendariske Stanley P. Morrison som ägde destillerierna Bowmore, Glen Garioch och Auchentoshan fram till 1994 då hans företag köptes av Suntory.

Morrison & Mackay logo

Till en början fortsatte de nya ägarna att koncentrera sig på produktionen av whiskylikörer, men 2008 började de sin verksamhet som whiskybuteljerare. 2012 lanserade de sin serie Càrn Mòr Strictly Limited. Året därpå köpte de det nedlagda varumärket Old Perth och återlanserade det som en blended whisky i både rökiga och sherrylagrade versioner.

Kenny MacKay hade en gång i tiden arbetat för Peter Thomson Ltd som var den som ursprungligen lanserade märket. I och med det växte deras blendingverksamhet avsevärt och för att markera att deras fokus flyttats från likörer till buteljering bytte företaget namn till Morrison & MacKay. 2017 flyttade de till nya och större anläggningar i byn Aberargie, någon dryg mil utanför Perth. Senare samma år stod deras single malt destilleri, som gavs byns namn, färdigt och ett första fat fylldes den 1 november.

Morrison & Mackay

Importören Clydesdale har sedan en tid arbetat med Morrison & MacKay och nu under januari kommer en stor mängd, tolv stycken närmare bestämt, av deras buteljeringar, bland andra tre versioner av Old Perth som dyker upp den 14 januari:

Old Perth-rariteter

Old Perth 1977 (nr 82376), 3 459:-
Old Perth 1994 (nr 82544), 1 799:-
Old Perth 2004 (nr 85778), 1 539:-
Observera att länkarna till Systembolaget börjar fungera förts när webbsläppet närmar sig.

Men inte nog med det: den sista januari görs ett webbsläpp med två fat enbart buteljerade för Sverige. Det är Imperial 1996 (nr 40437, 1 798 kr) och Clynelish 1993 (nr 40436, 2 198 kr). Det handlar om endast 102 flaskor av den första och endast 63 flaskor Clynelish – så det gäller att vara på hugget om man vill komma över dessa rariteter.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!