Old-schooltrio från Benromach


Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det Benromach, där man har ambitionen är att göra whisky som den gjordes på 1950-talet.

Man använder sig av gammaldags kornsorter och malten röks lite hårdare än hos de flesta granndestillerierna. I washbacks av sibirisk lärk får jästen gott om tid: minst tre dygn. Destillationen är långsam och whiskyn lagras uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn som blir mer esterrik, fruktigare och får med sig gott om rökfenoler.
 
Men Benromach är inte bara ett destilleri som gör ”old school whisky”. De var faktiskt först av alla skotska destillerier med att få en whisky eko-klassad av ”Soil Association”. De är också aktiva i sitt fatarbete, ingen annan producent håller till exempel en lika strikt linje när det gäller buteljering på förstagångsfat. Sedan Gordon & MacPhail återinvigde Benromach den 15 oktober 1998 har aldrig någon whisky buteljerats på refills. Denna fatpolicy styrs av ambitionen att återskapa en klassisk Speysidewhisky.
Den 29 augusti webblanseras nedanstående Benromachtrio:

Benromach Sassicaia Wood Finish

En fatlagring som Benromach är i stort sett ensamma om är lagring på Sassicaia-fat. Före Sassicaia var italienska viner något den frankofila vinvärlden ringaktade. Men i slutet av 1970-talet förändrades detta totalt då en liten producent i Toscana, Tenuta San Guido, satte hela den franska vinadeln på plats när tidningen Decanter skulle kora världens bästa rödvin. Sassicaia kom att inleda det italienska vinundret och utmanade de bästa Bordeauxvinerna om världsherraväldet.

Benromach Sassicaia Wood Finish 2011, 45%
Artnr: 40607
Pris: 719 kr
Alkoholhalt: 45 %
Destillerad: 2011
Buteljerad: 2019
Fat: 6 år på first fill Bourbon-fat samt 24 månader på rödvinsfat från Sassicaia 
Totalt antal flaskor: 7 026
Antal flaskor till Sverige: 120

Benromach 15 YO

För några år sedan inkluderades 15-åringen i Benromachs grundsortiment och har sedan dess hyllats med strålande recensioner och utsågs till bästa Speyside Single Malt vid förra årets World Whisky Awards. 
Hemligheten bakom framgångarna ligger bland annat i lagringen. Först nio års lagring på first fill Bourbonfat (80 %) samt first fill Oloroso Sherryfat (20%). Faten gifts sedan ihop och lagras ytterligare sex år i first fill Oloroso Sherryfat.

Benromach 15 Y0, 43%
Artnr: 40601
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 4 3%
Ålder: 15 år
Fat: 9 års lagring på first fill Bourbonfat (80%) och first fill Oloroso Sherryfat (20%). Faten gifts sedan ihop och lagras ytterligare 6 år i first fill Oloroso Sherryfat.
Antal flaskor till Sverige: 660

Benromach Cask Strength – Batch 1

Benromach Cask Strength Vintage 2008 är en vidareutveckling av den hyllade 100 Proof, som nu ersätts av denna buteljering. Flaskorna som lanseras är från förstautgåvan Batch 1. 

Benromach Cask Strength Vintage 2008 Batch 1, 57,9%  
Artnr: 40612
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 57,9 %
Destillerad: 2008
Buteljerad: 2019
Fat: First fill Bourbon-fat och first fill Sherry-fat
Antal flaskor till Sverige: 444

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!