Emma tipsar: Pouring Dram, törstsläckare & Italiengin

The Glenlivet 12 YO

Nr: 435 399 kr
Ni vet när man kommer in i perioder att leta obskyra smålanseringar på whisky. Det finns så mycket som kommer in och ibland glömmer man bort arbetshästarna – huswhiskyn,
»The Pouring Dram«, kalla det vad du vill. Jag vill hylla denna tolvåring från The Glenlivet. Jag hade inte testat den på ett bra tag och fick chansen igen på Stockholm Beer and Whisky i år. Min spontana kommentar var »Varför dricker man inte det här oftare?«. Det är en fantastisk husdram. Den är mjuk, inställsam och smarrig. Dessutom har jag sett att jämför man priset med en del utländska butiker så ligger vi faktiskt inte så tokigt till. 399 kr är i alla fall mindre än min klantiga parkeringsbot här om veckan. Men nog om det.
Doften är fräsch och fruktig med en ton av lättbrynt, smält smör.
Smaken är balanserad, medelstor och sammetsmjuk. Vaniljsmaken är tydlig men går mer mot härlig nygjord kola. Det finns en fräschör av citrus i bakgrunden och även lite tropiska toner. Det är inte för dig som letar just de där obskyra, svåra buteljeringarna med sherryfatslagrade monster eller torvstinna buteljeringar.
Enastående »Pouring Dram« !

Red Stripe

Nr: 1531 13,90 kr 4,7%
Jamaica baby! Det här är ett öl vi har följt under många år. Det har en vacker flaska och innehållet kan inte bli mer somrigt och lätt helt enkelt. Jag som inte är en sådan snabb öldrickare älskar att dricka öl ur små glasflaskor. De hinner aldrig tappa kylan och inte heller bubblorna. Jag inser att jag har tipsat om många lättdruckna öl senaste tiden och kanske att det är humöret från sommarmånaderna som har satt sina spår. Dags att börja prova lite mer murriga grejer till vintern. Men tills dess så kommer här en favorit just nu: Red Stripe.
Den är mycket lättsam frisk och mjuk lager. Det är klart att jag helst skulle dricka den på balkongen utomlands som en frisk törstsläckare men den är inte så tokig i våra allt för varma vinterhus heller. Den ska serveras kyld och krispig. God när man leker kock i köket eller när man tittar på när sambon lagar mat. Funkar vilket som.

Wolfrest Gin

Nr: 82865 479 kr
Ifrån Baroloparadiset själv kommer nu en gin som du inte får missa. En gin där man fokuserat på örter och kryddor som är plockade i området tillsammans med hasselnötter. Enbären man använder kommer från Umbrien och är kända för din intensitet.
Doften är pigg och fin.
Smaken är full av timjan och rosmarin som får mig mer att tänka på kåda och tallbarrs-skott. Enbären finns där som en trygg ryggrad och toner av citrus. Hasselnötterna ligger mer som en lättsam slöja. Den här ska drickas i drink men visst är det roligt att testa gin utan också för att först förstå hur den är uppbyggd och även att se vad som passar att göra drinken med.
Bra, annorlunda gin som är rolig att bjuda vännerna på!

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.