Finsk whisky – 60 flaskor Kyrö


Idén till Kyrö Destilleri föddes och utformades, liksom många andra finska framgångssagor, i en bastu av en grupp vänner med en gemensam kärlek till rye whisky
.
Pannorna sattes i bruk första gången 2014 och sedan dess har destilleriet vunnit flera internationella priser och är det enda nordiska destilleriet som vann guldmedalj med sin whisky i årets upplaga av International Wine and Spirits Competition. Kyrö sticker ut genom sin övertygelse av att endast använda råg som råvara.
Den 21 november släpps en ytterst begränsad upplaga (60 flaskor) av Kyrö Destilleris Whisky #8 i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.

Kyrö Destilleris whisky #8 är tillverkad av 100 procent fullkornsråg från Finland och har lagrats på bourbonfat och nya amerikanska ekfat. Det som gör Kyrös rye whisky unik är användningen av endast fullkornsmalt av råg och att whiskyn pumpats över till destilleringspannorna utan filtrering för att bibehålla stor smak och doftupplevelse.
Huvudingrediensen, finsk råg, är liten i kornstorlek, och eftersom de flesta av smakkomponenterna är nära kornytan ger det en mycket stor smak.

– Doften är stor med tydliga inslag av torkad frukt och smörkola med en hint av melass, stenfrukter och vanilj. Smaken är komplex med söt nektar, råsocker, råg och orientaliska kryddor. Avslutet är långt, med blommiga och kryddiga inslag, säger huvuddestillatören Kalle Valkonen.

Kalle Valkonen, master distiller, Kyrö

Kyrö Malt Single Malt Rye Whisky #8

Nr: 4067602
Alkoholhalt: 47,2%
Pris: 699 kr (50 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!