Ballys Ambré rom


Fransmannen Jacques Bally grundade ett destilleri i Le CarbetMartiniques västkust. Året var 1917. Det var ett av de första destillerierna på Martinique att producera ”Rhum Agricole” från färsk sockerrörsjuice. Inspirerad av cognac från hans hemland, var Jacques Bally också bland de första som började lagra rom på ekfat på Martinique. Den långsamma lagringen på ekfat är något som karaktäriserar J.Bally genomgående och ger en komplex rom.

1978 flyttade destilleriet till östkusten och 1989 lades det ner, men J. Bally rom ägs numera av La Martiniquaise som är ett anrikt familjeägt spritföretag och rommen produceras på Distillerie de Simon, som anses som ett av de mest tekniskt avancerade destillerierna på ön.

Nu kommer deras Ambré in i Systembolagets fasta sortiment den 2 december. Den beskrivs som en komplex, mörk rom. I doften finns antydningar av muskot, kanel i bakgrunden, kakao och tobak. Smaken sägs vara mogen med frukt, russin, tobak, kanel och torkade plommon. Avslutet är torrt och långt med lite rostade fattoner.

J. Bally Ambré

Nr: 479
Pris: 349 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!