Julölsdagen i Sverige fyller tio

Foto: Björn Sige

I år är det 10 år sedan den danska julölstraditionen, J-dagen, kom till Sverige.
Det var 2009 som de anställda på Falconbryggeriet i Falkenberg för första gången firade J-dagen och tog den danska traditionen till Sverige. Sedan dess är det en uppskattad tradition att varje år lansera Falcons julöl med ett välbesökt fackeltåg, i vilket julölen färdas med häst och vagn till Falkenbergs restauranger. Nu på fredag, den 8:e november, är det dags för årets upplaga av den svenska J-dagen, och dessutom traditionens svenska tioårsjubileum.

J-dagens historia tog sin början i Danmark 1979, i form av en enkel julhälsning på ett vykort från Tuborg. Några år senare lanserades Tuborg Juleøl och 1989 etablerades begreppet J-dagen som ett julölsevenemang i Danmark. Hundratals restauranger och krogar får besök av över 400 nissar som levererar den första julbrygden och danskarna går man ur huse för att premiärdricka årets Tuborg Juleøl.

J-dagen härhemma inleds klockan 17:00 med att årets julöl transporteras i häst och vagn längs Skrea strand över Tullbron, in mot centrala Falkenberg och för att avslutas på Rådhustorget. Längs med färden levereras ölen till stadens restauranger. Väl framme på Rådhustorget kommer Falcon att bjuda besökare på nyheten Falcon Vinterbrygd, årets alkoholfria nykomling. De kommer även att bjuda på värmande Gölwein, en innovativ och alkoholfri variant av Glühwein, där Falcon Vinterbrygd värms upp tillsammans med kryddig lag med smak av julen.

I Stockholm firas J-dagen den 15 november på restaurang Pelikan och Kvarnen.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!