Diplomático från Venezuela – underbar doft med finstämd vanilj


Romproducenten Destilerías Unidas som gör rommen Diplomático ligger i den lilla byn La Miel i delstaten Portuguesa i nordvästra Venezuela.

Producenten räknas som en av de främsta i världen och är en av få som får använda beteckningen ”Ron de Venezuela”. I snart 50 år har detta destilleri producerat rom både i kopparpannor och genom kolonndestillering. Lagringen sker därefter alltid på fat gjorda av amerikansk vitek.

Diplomático Selección de Familia är en rom från Venezuela som är lite torrare i stilen. Rommen är i huvudsak gjord på melass från sockerrör, men man har även tillsatt den renaste melassen som kallas ”sugar cane honey”. Destilleringen sker mestadels i små kopparpannor men en del destilleras i kolonn (column) och en tredje variant som kallas ”batch kettle”. Det är en kolonndestillation och kopparpanna i en och samma panna.

Rommen lagras i upp till 12 år i små fat av amerikansk vitek, gamla bourbonfat och dito sherryfat.

Så här lyder chefredaktör Emmas smaknoteringar:
Doft: Doften är helt underbar och domineras av finstämd vanilj, karamelliserat socker, hallon och körsbär.
Smak: Smaken är fyllig och len och har en aning pepprighet från faten. Ett trevligt inslag som balanserar upp dryckens sötma på ett stilfullt sätt. Vaniljen är tydlig även i smaken, den blandas med en uns smak av choklad, torkad frukt som aprikos och inlagda apelsinklyftor. Finishen är lång och ligger kvar länge. Enastående Rom!

Diplomático Selección de Familia

Nr 81345
Volym: 70 cl
Pris: 625 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!