Final för Springbank Local Barley?


Local Barley var ursprungligen ett par ikoniska Springbankutgåvor som lanserades kring millennieskiftet. Det var 36-årig whisky som destillerats vid mitten av 60-talet. I dag är dessa rariteter och betingar stora pengar. 2016 blåste Springbank liv i serien igen och berättade att man skulle släppa fem nya Local Barley.

Nu har man kommit till den femte utgåvan i den nya generationen. Om det blir den sista vet vi inte, skriver importören Symposion. Rykten går om att det ligger fler i pipeline och att det ska komma en avslutande 21-åring också. Detta är i så fall hemligheter som stannat borta i Campbeltown. Denna femte utgåva kan vara den sista, precis som Springbank först annonserade.
 
Likt seriens tidigare buteljeringar är även denna Local Barley destillerad av korn som odlats på gårdar kring Campbeltown. Den femte utgåvan är baserad på kornsorten Optic. Kornet kommer från Cattadale Farm, längst ner på södra Kintyrehalvön några kilometer utanför Campbeltown. Whiskyn destillerades 2009 och fylldes på ex-bourbon-, sherry- och portvinsfat. När den buteljerades hade den blivit 10 år och blandades av övervägande delen bourbonlagrad whisky, en hel del sherrylagrad whisky och slutligen lite portvinslagrad som toppkryddning. Whiskyn buteljerades vid cask strength, 56,2 procent, i 9 000 flaskor. 

Springbank 10 yo, local barley

Säljstart: Fredag 14 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr4070201
Pris: 1 062 kr
Alkoholhalt: 56,2%
Kornsort: Optic (från High Cattadale Farm på Kintyre-halvön)
Malt: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Jäsning: 72-110 timmar
Destillation: Juli 2009, destillerad två och en halv gång
Buteljerad: Oktober 2019
Ålder: 10 år 
Fat: 77 % Bourbonfat, 20 % Sherryfat, 3 % Portvinsfat
Totalt antal flaskor: 9 000
Antal flaskor till Sverige: 522

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!