Fjärde Geuze Boon Black Label

Frank Boon Foto: Sophie Callewaert/Belgian Smaak belgiansmaak.com

I samband med att Frank Boon 2016 firade 40 år som aktiv bryggare lanserade han Geuze Boon Black Label, en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100 %.

Den 14 februari kommer så den fjärde upplagan: Oude Geuze Boon Black Label Edition No 4, en blandning av 1-, 2- och 3-års ekfatslagrad lambic som buteljerades redan 29 november 2017. Det gör att den fått ytterligare två år av mognad i rätt förhållande på bryggeriet. Denna utgåva sägs ha en mjuk syrlighet med toner av citrus, gröna äpplen och en kraftig kolsyra.

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På hans initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Oude Geuze Boon Black Label Edition No4

Nr: 1148801
Alkoholhalt: 7 %
Pris: 99 kr (75 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!