Paul John och det indiska kornet

Master distiller Michael John på Paul John Distillery. Nej, han är inte släkt med gundaren.

John Distilleries har sedan starten 1992 utvecklats till en av Indiens ledande whiskyproducenter. Grundare är den passionerade entreprenören Paul P. John som arbetar målmedvetet för att etablera Indien som ett erkänt whiskyland.

En bit in på 2000-talet började man destillera singelmaltwhisky vid anläggningen i turistparadiset Goa. Man gick noggrant tillväga med specialdesignade indisktillverkade potstills, importerad skotsk torv för de rökiga sorterna och man lade särskild stor omsorg vid att få ett optimalt källvatten.

Det indiska kornet förtjänar ett omnämnande. Det är sexradigt och har vuxit i de nordliga delstaterna som gränsar mot Himalaya. Ett sexradigt korn skiljer sig mot det mer vanliga tvåradiga genom att det innehåller en högre andel protein och lägre andel kolhydrater, vilket resulterar i en whisky med högre viskositet, mer markerad textur och en smörigare munkänsla.

Som alla indiska destillerier kämpar Paul John med en hög avdunstning, någonstans mellan 8 och 10 procent går till änglarna varje år. I gengäld mognar whiskyn snabbt i det tropiska klimatet och man säger att ett års tropisk lagring i Goa motsvarar fyra års lagring i Skottland.

Paul John select cask PX

Säljstart: Fredag 14 februari, utvalda butiker samt webblager
Artnr4072301
Pris: 898 kr
Alkoholhalt: 48 %
Malt: Orökt malt av 6-radigt korn från norra Indien
Jäsning: 55-60 timmar upp till ca 5 % ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor
Buteljerad: 2019
Ålder: Anges ej på etiketten, inofficiellt 7 år
 Fat: 5 år på ex-Bourbonfat samt 2 år på ex-Pedro Ximénez-fat
Övrigt: Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen. Cirka 8 % Angel’s share
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 360

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!