Daftmill Distillery – Följer jordbrukets rytm


2003 ansökte bröderna Francis och Ian Cuthbert planeringstillstånd för att förvandla en gammal kvarn till ett destilleri. Utan att veta om ansökningen skulle bli beviljad började de under 2004 att restaurera den gamla kvarnen och installerade all nödvändig utrustning. Bortsett från pannorna och deras Mash Tun, som tillverkades av Forsyths i Rothes, gjordes allt annat av arbetskraft från trakten. Licensen beviljades 2005 och den allra första whiskyn producerades den 16 december samma år.

Daftmill är en bondgård i Howe of Fife (Lowland) där familjen Cuthbert i första hand odlar potatis, men också morötter och broccoli, och spannmål, främst korn, och föder upp boskap.

I destilleriet används enbart råvaror från jordbruket och alla avfallsprodukter går tillbaka, antingen som föda eller gödningsmedel. Varmvattnet går bland annat till deras ankdamm och leder till att den inte blir isbelagd på vintern.

Deras destilleri följer jordbrukets rytm och säsongindelning; under vintermånaderna när det inte finns så mycket att göra destilleras det för fullt, på våren är det tid för att så och plantera potatis och få ut boskapen på bete så då är destilleriet vilande, för att åter komma igång i juni och juli innan det återigen stängs ner inför skördetiderna. Precis så fungerade destillerier över lag en gång i tiden, men det har inte gjorts i Skottland på drygt hundra år.

Tidigare har vi fått två av deras whiskies, nu i juli lanserades en tredje med namnet Winter Release, och även om den årstiden kan kännas långt bort så kommer den ju – förr eller senare…

Daftmill Winter Release

Nr: 80118
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 1 639 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!